c S

Odbor DZ za delo za preprečevanje zlorab pri napotitvah delavcev v tujino

02.02.2017 08:03 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Odbor DZ za delo je za obravnavo na seji DZ brez glasu proti pripravil dopolnjeni predlog zakona o čezmejnem izvajanju storitev. Med ključnimi cilji predloga je preprečevanje zlorab in izogibanj na področju napotitve delavcev.

Predlog, ki ga je predstavil državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar, v slovensko zakonodajo vnaša spremembe evropske zakonodaje. Predpisuje pogoje za izdajo ter prenehanje in odpravo potrdil A1 ter določa postopek in pristojni organ.

Poleg tega predpisuje subsidiarno odgovornost v primeru, da tuji delodajalec, ki je podizvajalec ali agencija, svojim napotenim delavcem ne zagotovi plače.

Predlog uvaja tudi sodelovanje med državami članicami EU na področju vročanja odločb in izterjave kazni, ki jih zaradi kršitev predpisov na področju napotitve delavcev naložijo pristojni organi države članice EU, v kateri se storitev izvaja. Sodelovanje bo potekalo preko informacijskega sistema za notranji trg.

Saša Tabaković iz SMC je v razpravi menil, da mora politika zavihati rokave in spremeniti zakonodajo. Glede na akutne primere, ki se dogajajo, je potrebna odločnost, je pozval. Inšpekcijske službe pa naj se po njegovem pozivu čim prej poenotijo, da bo pregon neustreznih ravnanj čim bolj učinkovit.

"V Sloveniji dovoljujemo, da se nadzor nad izvajanjem obrazca A1 že sedem let ne izvaja," je opozorila Julijana Bizjak Mlakar iz DeSUS. Če DZ sprejme zakon, morajo biti zagotovljena finančna sredstva za njegovo izvajanje, tudi za nadzor, je dejala.

Miha Kordiš iz ZL je opozoril, da je čezmejno izvajanje storitev pogosto krinka za organizirani kriminal. Za napotene delavce bi morala veljati vsaj tako stroga zakonodaja kot v Avstriji, tako da že imamo primer dobre prakse, je izpostavil.

V SDS takšnega zakonskega predloga ne morejo niti podpreti niti glasovati proti, je dejal Žan Mahnič iz SDS. Sicer pa je po njegovih besedah pet delovnih dni za izdajo obrazca A1 preveč. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bi moral biti zmožen ob sedanji informacijski tehnologiji obrazec izdati prej, je dejal.