c S

Akademski kolegi z zbornikom o mednarodnih odnosih počastili jubilej Ernesta Petriča

02.02.2017 08:00 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Zunanje ministrstvo in ljubljanska Fakulteta za družbene vede sta danes predstavila zbornik Slovenske misli o mednarodnih odnosih in pravu, v katerem je 22 priznanih slovenskih akademikov in strokovnjakov počastilo 80-letnico profesorja, diplomata, ustavnega sodnika, predvsem pa mednarodnega pravnika Ernesta Petriča.

Danes so v prostorih Univerze v Ljubljani pripravili tudi posebno okroglo mizo v čast tako Petriču kot tudi zborniku. Številne ugledne osebnosti slovenske pravne in družboslovne znanosti je nagovoril tudi zunanji minister Karl Erjavec, na koncu pa še sam Petrič.

Minister je profesorja opisal kot "enega naših najbolj uglednih diplomatov in mednarodnih pravnikov". "S to knjigo se želimo pokloniti njegovemu bogatemu poklicnemu opusu ob njegovem osemdesetem rojstnem dnevu (...) Dr. Petrič je doma in v tujini opravljal številne funkcije, pri vseh pa je odločno in načelno zastopal zunanjepolitične interese Republike Slovenije," je poudaril Erjavec.

Spomnil je, da je bil Petrič prvi veleposlanik samostojne Slovenije v ZDA, nato stalni predstavnik pri Združenih narodih v New Yorku in pri mednarodnih organizacijah na Dunaju. Bil je tudi veleposlanik v Avstriji. Kariero je nadaljeval kot ustavni sodnik in bil tri leta tudi predsednik ustavnega sodišča.

"Kot univerzitetni profesor je napisal vrsto temeljnih del o varstvu pravic manjšin, o pravici do samoodločbe ter o zunanji politiki (...) razvijal je akademske standarde na področju mednarodne znanosti, zastopal načela vladavine prava in človekovih pravic ter bil odločen zagovornik pomena spoštovanja človekovega dostojanstva," je jubilanta še opisal minister.

Poleg tega je profesor že tretji mandat član ugledne komisije ZN za mednarodno pravo, ki ima pomembno vlogo pri kodifikaciji mednarodnega prava. Eno leto je bil tudi njen predsednik. "Za Slovenijo je posebno priznanje in čast, da ima svojega člana na tako pomembni mednarodni funkciji," je še poudaril minister.

Kot je dejal, je Petrič razvil številne ideje, ki so pomembne povezane z delom naše diplomacije. Izpostavil je Petričevo zavzemanje, da je mednarodnopravna argumentacija ena najprepričljivejših v zunanji politiki. "To je posebej pomembno, saj za Slovenijo spoštovanje mednarodnega prava predstavlja zunanjepolitično prioriteto in temelj njenih diplomatskih aktivnosti. Vladavina prava je predpogoj za mednarodni red in sodelovanje vseh narodov, zato Slovenija ostaja polno zavezana promociji, razvoju in spoštovanju mednarodnega prava," je poudaril zunanji minister.

Na okrogli mizi so potem tudi o tem ob vodstvu urednika zbornika Andraža Zidarja razpravljali profesor mednarodnih odnosov na FDV Zlatko Šabič, profesorica za evropsko pravo na dunajski univerzi Verica Trstenjak, profesor mednarodnega pomorskega prava Marko Pavliha, profesorica mednarodnega prava na ljubljanski pravni fakulteti Vasilka Sancin in strokovnjak za vprašanje manjšin, profesor Mitja Žagar. Vsi so za omenjeni zbornik pripravili tudi svoje prispevke.

Predvsem Sancinova je izpostavila, da čeprav je mednarodno pravo pomemben instrument za Slovenijo pri uveljavljanju njenih interesov, pa je to zdaj načela z novelo zakona o tujcih, s katero bi Slovenija lahko kršila svoje mednarodnopravne obveznosti.

Tudi Trstenjakova je opozorila, da človekove pravice "niso nekaj, kar je nekomu dano, ampak nekaj, česar ne moremo odvzeti". Kot nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču EU pa je opozorila, da vprašanja varstva človekovih pravic pogosto niso enostavna in da je treba vedno tehtati, kaj je primerno in kaj ne.

Žagar je v zvezi s tem opozoril na po njegovem mnenju lažno dilemo med človekovimi pravicami in varnostjo. "Z manj človekovih pravic pride tudi manj varnosti," je opozoril profesor.

Šabič pa je izpostavil, da veliko dilem, ki se pojavljajo danes, odstira prav zbornik, ki so ga danes predstavili. "To knjigo bi morali pozorno prebrati vsi mediji, vsa tudi laična javnost, z enim samim sporočilom - v mednarodni skupnosti z igro ničelne vsote, z netoleranco, s teptanjem človekovih pravic preprosto ne bomo uspeli kot narod. Ker nas je samo dva milijona. In to je narod, ki je prvi ogrožen, ko pride do konflikta širših razsežnosti," je opozoril.

V retrospektivi svojega življenja je tudi Petrič sam opozoril, da bo treba v sedanjih razpravah o migracijah in beguncih vzpostaviti ravnovesje med varnostjo in človekovimi pravicami oz. humanostjo. "A do rešitev vodi dialog, ne prepir," je še poudaril starosta slovenske diplomacije, ki še nič ne kaže, da bi se mu mudilo v pokoj.

Sam je zbornik, ki je nastal njemu v čast, zelo pohvalil. Kot je dejal, je knjigo "prebral na dušek".

V knjigi Slovenske misli o mednarodnih odnosih in pravu je sicer zbranih 22 prispevkov priznanih slovenskih strokovnjakov, ki so se posvetili posameznim temam, s katerimi se je in se še vedno dejavno ukvarja Petrič - od mednarodnih odnosov in diplomacije, varstva človekovih pravic, etike do mednarodnega prava ter spoštovanja različnosti in varstva manjšin.

Med avtorji so ob že naštetih še sedanji in nekdanji sodniki Ciril Ribičič, Jan Zobec in Mirjam Škrk, sedanji in nekdanji funkcionarji Milan Brglez, Ljubica Jelušič in Valentin Inzko, sedanji in nekdanji veleposlaniki ter strokovnjaki zunanjega ministrstva ter profesorji in akademiki.