c S

Sirska opozicija ne želi, da ZN določijo njeno delegacijo za mirovna pogajanja

01.02.2017 15:11 Bejrut, 01. februarja (STA) - Sirska opozicija je danes kritizirala komentar posebnega odposlanca ZN za Sirijo Staffana de Misture, ki je v torek dejal, da bo sam izbral njeno delegacijo za pogajanja o Siriji v Ženevi, če ji dogovora o tem ne bo uspelo doseči do 8. februarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

De Mistura je v torek Varnostnemu svetu ZN dejal, da bodo preložili pogajanja o Siriji, ki bi morala pod okriljem Združenih narodov potekati v Ženevi 8. februarja, na 20. februar. S tem je želel obema stranema ponuditi dovolj časa, da se pripravita, in opoziciji, da do srečanja oblikuje združeno delegacijo.

Sirska opozicija namreč ne uspe doseči dogovora o tem, kdo jo bo predstavljal na pogovorih. Zato je njene predstavnike de Mistura opozoril, da če do 8. februarja ne bodo izbrali svojih odposlancev, jih bo izbral sam, in to iz različnih opozicijskih skupin, da se zagotovi čimbolj odprte pogovore.

Opozicija pa je njegovo napoved označila za nesprejemljivo. "Izbiranje odposlancev sirske opozicije ni delo de Misture," je na Twitterju zapisal njen predstavnik Riad Hidžab.

Tudi tiskovni predstavnik Visokega pogajalskega odbora, ki združuje glavne uporniške in opozicijske skupine v Siriji, Salem al Muslet je komentar označil za nesprejemljiv in dejal, da niso odgovorni za preložitev pogovorov, saj to niti "ni v interesu sirskega ljudstva". Po njegovem mnenju je do preložitve prišlo zaradi pritiskov zaveznikov sirskega režima.

Preložitev pogajanj na konec februarja je sicer že v petek napovedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, vendar takrat tega v ZN niso potrdili.

Prejšnji teden so se v končali mirovni pogovori o Siriji v Kazahstanu, vendar brez večjega preboja. Na pogajanjih v Astani, ki so potekala pod okriljem Rusije in Irana ter Turčije, so pričakovali prve neposredne pogovore med predstavniki oboroženih sirskih skupin in režima v Damasku. A uporniki so to zaradi kršitev prekinitve ognja v Siriji zavrnili in posredniki so bili primorani krmariti med obema stranema.

Na koncu je bil glavni rezultat kazahstanskih pogovorov dogovor treh strani - Rusije, Turčije in Irana, da bodo skušale okrepiti krhko prekinitev ognja v od vojne razdejani državi, ki sicer velja od 30. decembra.