c S

Pentagon bo zaprosil Trumpa za izjeme pri Iračanih, ki so pomagali ZDA

31.01.2017 13:09 Washington, 31. januarja (STA) - Ameriško obrambno ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da si bo prizadevalo pri predsedniku ZDA Donaldu Trumpu doseči, da bi izjemoma dovolil vstop v ZDA tistim Iračanom, ki so pomagali ZDA oz. ameriški vojski. Trump je namreč v petek za 90 dni prepovedal vstop v ZDA državljanom sedmih muslimanskih držav, med njimi tudi Iraka.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis, že sestavljajo seznam Iračanov, ki so sodelovali z ameriško vojsko, vključno z borci in prevajalci, "ki so se pri tem pogosto izpostavljali veliki nevarnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je sicer v petek prepovedal vstop vsem Iračanom, ne glede na to, da je Irak ključen zaveznik ZDA v boju proti skrajnim skupinam v regiji in da ima z ZDA sklenjeno tudi strateško partnerstvo. Poleg tega je vstop prepovedal tudi državljanom Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna, pa tudi vsem beguncem za 120 dni in beguncem iz Sirije za nedoločen čas.

V teh 90 oz. 120 dneh naj bi Trumpova administracija sicer preučila kriterije za podeljevanje vizumov, da bi zagotovila, da bi bile ZDA varne pred "radikalnimi islamskimi teroristi". Toda nenadna prepoved vstopa v ZDA je minuli konec tedna povzročila veliko težav potnikom iz teh držav, ki so kljub temu, da so imeli veljavne vizume, obtičali na letališčih oz. so jih vrnili nazaj v njihove domovine.

Ukrep je sprožil tudi proteste doma in kritike po svetu. "Še vedno preučujemo ta odlok," je priznal tiskovni predstavnik Pentagona Davis. Ni pa hotel pojasniti, ali je ministrstvo sodelovalo pri tej odločitvi novega ameriškega predsednika.

AFP tudi navaja, da je pod vprašajem tudi status iraških pilotov, ki se trenutno urijo v Arizoni. To je eno od vprašanj, ki še posebej zanimajo tudi Pentagon, je še priznal Davis na ponedeljkovi novinarski konferenci.