c S

Ljubljanski svetniki podprli nižje globe za neplačnike parkirnin

31.01.2017 09:21 Ljubljana, 30. januarja (STA) - Ljubljanski mestni svet je danes potrdil predlog odloka o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana (Mol), ki prinaša nižje globe zaradi neplačane parkirnine. Ta sklep bo sicer v veljavo stopil pozno spomladi, saj mora izvajalec do tedaj prilagodil obstoječi sistem nadzora parkirnine in blagajne. Večino dopolnil opozicije, so svetniki zavrnili.

Med novostmi, ki jih prinaša nov odlok o urejanju prometa, izstopa ta, da bodo lahko vozniki, ki jih bodo redarji ali nadzorniki javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice zalotili brez plačane parkirnine, v osmih dneh od prejema obvestila namesto globe plačali parkirnino v znesku 12 evrov. Če tega ne bodo storili, bo redarstvo začelo postopek o prekršku in izdalo globo v višini 40 evrov. Sprememba bo sicer začela veljati tri mesece po objavi odloka.

Odlok spodbuja tudi uporabo električnih vozil in trajnostni razvoj. Med drugim odlok na novo definira souporabo vozil kot storitev, ki jo opravlja gospodarski subjekt, ki nudi storitev souporabe vozil uporabnikom preko mobilne aplikacije na način, da uporabnik rezervira in aktivira vozilo ter opravi plačilo storitve preko aplikacije.

V Ljubljani je sicer trenutno sam eden tak ponudnik, in sicer družba Avant car s storitvijo avant2go. Z novim odlokom bo parkiranje vozil na električni pogon, ki se oddajajo v najem po sistemu souporabe avtomobila, na parkiriščih za osebne avtomobile ter v parkirnih hišah, brezplačno.

K predlogu odloka o urejanju prometa v občini je sicer mestna opozicija vložila vrsto dopolnil, župan Zoran Janković pa je večino označil za populistične. Podprl je le dopolnilo svetnice SDS Mojce Škrinjar, ki je predlagala, naj se v del besedila, ki opredeljuje izdajo dovolilnice za lastnika nepremičnine, kateremu je dostava, servis ali druga storitvena dejavnost namenjena, doda še najemnika nepremičnine.

Kot je pojasnila Škrinjarjeva, je šlo namreč za očitni spregled najemnikov stanovanj, ki pa potrebujejo dostop tako kot lastniki.

Nov odlok prinaša tudi spremembe pri odvozu vozil, opredeljen pa je tudi način ravnanja z zapuščenim vozilom. Slednjega bo lahko pristojni organ po določenem času prodal, kupnino, ki ne sme biti manjša od vseh stroškov odstranitve vozila, pa bo nakazal v občinski proračun.