c S

V Makedoniji po propadlih koalicijskih pogovorih vse bližje predčasnim volitvam

31.01.2017 09:13 Skopje, 30. januarja (STA) - Makedonskemu mandatarju za sestavo vlade Nikoli Gruevskemu do nedelje opolnoči ni uspelo sestaviti nove vlade, tako da se Makedoniji obetajo nove predčasne parlamentarne volitve. Po poročanju makedonskih medijev naj bi Gruevski, ki je bil več let na čelu makedonske vlade, predsedniku države Gjorgeju Ivanovu vrnil mandat za sestavo vlade.

Ivanov naj bi mandat za sestavo vlade podelil voditelju drugouvrščene stranke na decembrskih parlamentarnih volitvah, predsedniku makedonskih socialdemokratov (SDSM) Zoranu Zaevu.

To pričakuje tudi Zaev, ki je dejal, da bi bilo vse ostalo kršitev ustave. "Prepričan sem, da bomo lahko oblikovali vlado," je povedal danes na novinarski konferenci. Po njegovem potrebuje Makedonija vlado, ki združuje državljane, piše makedonska tiskovna agencija MIA.

Nacionalna konservativna VMRO-DPMNE Nikole Gruevskega je zmagala na parlamentarnih volitvah 11. decembra lani. Takrat so dobili 51 poslancev v 120-članskem parlamentu. SDSM je dobila 49 mandatov, 20 poslancev so dobile albanske stranke, od tega DUI deset. Z DUI je Gruevski tudi vodil koalicijskega pogajanja, vendar stranka v nedeljo po večurnih posvetovanjih ni sprejela odločitve o vstopu v vlado.

"Nismo imeli zadovoljivih argumentov za sprejem odločitve," je pojasnil predstavnik Demokratske unije za integracijo (DUI) Bujar Osmani. Dodal je, da bo vodstvo stranke nadaljevalo posvetovanja v prihodnjih dneh in da so odprte vse možnosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Iz stranke VMRO-DPMNE so po propadlih pogovorih z DUI po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočili, da bi bile predčasne volitve dobra rešitev, vse drugo bi po njihovi oceni pripeljalo do "nove krize in težav v že tako razdeljeni makedonski družbi".

"Oblikovanje vlade bi moralo biti usmerjeno v premagovanje politične krize, ne pa na njeno zaostrovanje in zato verjamemo, da so predčasne volitve edina pametna odločitev," so popoldne še enkrat sporočili iz VMRO-DPMNE in predlagali, da se predčasne parlamentarne volitve organizira sočasno z lokalnimi, ki so predvidene za april. Katerakoli druga rešitev bi vodila v nove konflikte in probleme v razdeljeni družbi, so dodali.

Po poročanju makedonske tiskovne agencije je DUI imela več možnosti za odločitev; ali za sestavo koalicijske vlade z VMRO-DPMNE ali SDSM ter široke koalicije, da postane opozicijska stranka ali da podpre predčasne volitve.

Politične napetosti v Makedoniji je danes komentiral tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, slovenski evropski poslanec, Ivo Vajgl (Alde/DeSUS). "V opcijah, ki jih danes omenjajo v Skopju, je najmanj simpatična, rekel bi tudi najmanj sprejemljiva za stabilnost in prihodnost Makedonije to, da bi ponavljali volitve," je dejal Vajgl.

V zunanjepolitičnem odporu Evropskega parlamenta so sicer danes med drugim večinsko potrdili osnutek poročila o napredku za Makedonijo za lansko leto, ki ga je pripravil Vajgl, podprla pa ga je tudi Evropska komisija.