c S

V napadu ZDA v Jemnu ubitih več pripadnikov Al Kaide

30.01.2017 09:12 Aden, 29. januarja (STA) - V letalskem napadu ZDA v Jemnu je bilo danes ubitih več članov teroristične mreže Al Kaida na Arabskem polotoku. Po navedbah lokalnih oblasti je bilo ubitih 41 teroristov, pa tudi 16 civilistov, med njimi osem žensk in osem otrok. Iz ameriške vojske so sporočili, da je bilo ubitih 14 članov Al Kaide, pa tudi ameriški vojak, trije so bili ranjeni.

Operacijo so ZDA izvedle z brezpilotnimi letalniki in vojaškimi helikopterji v Jakli v osrednji provinci Bajda. Po navedbah lokalnih predstavnikov so napadli hiše treh plemenskih vodij, povezanih z Al Kaido na Arabskem polotoku, pri čemer je umrlo več civilistov. Med tarčami napada so bile tudi šola, mošeja in zdravstvena ustanova, ki so jih uporabljali pripadniki teroristične organizacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz ameriške vojske so kasneje sporočili, da je v operaciji umrlo 14 članov Al Kaide, pa tudi en ameriški vojak, trije so bili ranjeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Današnji napad je bil prvi večji ameriški napad v Jemnu od inavguracije novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa 20. januarja. Njegov predhodnik Barack Obama je v času svojega predsednikovanja okrepil napade z droni na džihadiste v Jemnu.

V zadnjih 24 urah pa je medtem v spopadih med jemensko vojsko in šiitskimi uporniki umrlo več kot 100 ljudi. Umrlo je 90 Hutijev in 19 jemenskih vojakov, navaja AFP.

Od začetka jemenskega konflikta marca 2015 je po podatkih Mednarodne zdravstvene organizacije umrlo najmanj 7400 ljudi. Po navedbah humanitarnega koordinatorja ZN v Jemnu Jamieja McGoldricka je življenje izgubilo okoli 10.000 civilistov.