c S

Pahor pripravil sprejem ob dnevu spomina na žrtve holokavsta

27.01.2017 16:36 Ljubljana, 27. januarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači pripravil sprejem ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta. Ob tej priložnosti je nastopil otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, ki je lani premierno uprizoril svetovno znano otroško opero Brundibar skladatelj Hansa Krasa, taboriščnika judovskega rodu.

Pahor je v nagovoru, ki ga je pričel z minuto molka v izraz spoštovanja do vseh žrtev holokavsta, dejal, da obletnico razumemo kot preizkušnjo in odgovornost, da po svojih najboljših močeh storimo vse, da se takšni zločini ne bi več nikoli ponovili.

"Zanašanje na to, da je tak zločin neponovljiv samo zaradi nepredstavljivih grozot, je naivno. Zgodovinska izkušnja je, da se lahko zgodi. In se lahko ponovi, če se ne bomo vsi vsak dan trudili za strpnost in mir," je dejal Pahor.

Današnjega sprejema so se udeležile tudi nekatere od internirank, ki so preživele krutosti taborišč ter vidni predstavniki Judovskega kulturnega centra Ljubljana, Judovske skupnosti v Sloveniji, predstavniki slovenske delegacije pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst in predstavniki Koordinacije taboriščnih odborov pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Otroški pevski zbor Glasbene matice, ki se je sprejema udeležil v skoraj popolni zasedbi, je za to priložnost pripravil dva odlomka iz opere Brundibar. Opera, ki jo je Kras uprizoril z otroki v taborišču Terezin v času druge svetovne vojne, nosi močno simbolno sporočilo in utrjuje prepričanje, da dobro vedno premaga zlo, so ob tem sporočili iz Pahorjevega urada.

Kot so dodali, je predsednik ob lanskem ogledu opere Brundibar nastopajoče otroke povabil na obisk predsedniške palače. Z gospo Pečar sta jih tedaj pozdravila v zaodrju dvorane Cankarjevega doma in se jim zahvalila za ganljivo uprizoritev.

Ponovna delna uprizoritev opere Brundibar pa se uvršča v niz dogodkov, ki sodijo v projekt Šoa - spominjajmo se.

Pahor je častni pokrovitelj projekta Šoa - spominjajmo se 2017, v okviru katerega te dni po vsej Sloveniji potekajo dogodki, posvečeni spominu na žrtve holokavsta in nacističnega preganjanja.

Združeni narodi so leta 2005 razglasili 27. januar za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 ga obeležujemo tudi v Sloveniji. Na ta dan pred 72 leti so sovjetski vojaki osvobodili preživele v koncentracijskem taborišču Auschwitz.