c S

DZ sprejel zakon o pomoči gospodarskim družbam in zadrugam v težavah

27.01.2017 08:55 Ljubljana, 26. januarja (STA) - DZ je z 49 glasovi za in enim proti sprejel zakon o pomoči gospodarskim družbam in zadrugam v težavah. Ta jasneje opredeljuje merila upravičenosti do pomoči in zahteva delitev bremen prestrukturiranja med državo in deležniki, po novem bodo pomoč lahko dobile tudi zadruge.

Novi zakon slovensko zakonodajo prilagaja smernicam, ki so bile spremenjene v letu 2014, je dopoldne v obravnavi povedala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

Med novostmi je, da bodo lahko tovrstno državno pomoč pridobile tudi zadruge. Na novo so določena tudi merila upravičenosti do pomoči - dobila jo bodo lahko le podjetja ali zadruge, katerih propad bi povzročil velike socialne težave ali resno širše vplival na gospodarstvo države.

Zakon uvaja novo obliko pomoči - začasno podporo prestrukturiranju. Poudarek je tudi na pripravi izvedljivega programa prestrukturiranja, katerega obvezne sestavine bodo sedaj zakonsko določene. Breme prestrukturiranja bodo morali z državo sorazmerno deliti tudi deležniki - lastniki, partnerji in upniki. Pristojnost za odločanje o pomoči bo z vlade prenesena na gospodarsko ministrstvo.

"Prepričani smo, da besedilo zakona predstavlja velik korak k učinkovitem in evropsko primerljivem sistemu državnih pomoči družbam in zadrugam," je še dodala Štravs Podlogarjeva.