c S

Italijansko ustavno sodišče delno zavrnilo volilno zakonodajo

26.01.2017 08:16 Rim, 25. januarja (STA) - Nekateri deli volilne zakonodaje so v neskladju z ustavo in jih je treba črtati, je danes odločilo italijansko ustavno sodišče v Italiji. Kljub temu pa je lahko novi popravljeni zakon, poznan pod imenom Italicum, od sedaj v uporabi, so še ocenili italijanski ustavni sodniki.

S tem so dovolili, da lahko parlamentarne volitve potekajo pod veljavno volilno zakonodajo.

Medtem ko so sodniki odločili, da je tako imenovana večinska premija oziroma nagrada za zmagovito stranko, ki doseže vsaj 40 odstotkov glasov, sprejemljiva, so zavrgli del zakonodaje, ki predvideva drugi krog glasovanja med najmočnejšimi strankami, če nobena ne doseže 40 odstotkov glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče je odločilo, da če nobena stranka ne doseže 40 odstotkov, se sedeže razdeli proporcionalno glede na odstotke glasov.

Nova volilna zakonodaja je bila osnovana v luči širše ustavne reforme, ki pa so jo Italijani na referendumu decembra zavrnili.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je zavrnil možnost predčasnih parlamentarnih volitev pred spremembo volilne zakonodaje. Parlamentarne volitve bodo v Italiji potekale najkasneje spomladi 2018.

Italicum sicer zadeva le 630-člansko poslansko zbornico, ne pa tudi 315-članskega senata, kjer še vedno velja proporcionalni sistem razdelitve sedežev glede na razmerje glasov, brez dodatka za najmočnejšo stranko.