c S

Župani izrazili nestrinjanje glede možnosti odpoklica župana

25.01.2017 13:28 Ljubljana, 25. januarja (STA) - Nekaj županov, ki so spremljali obravnavo o noveli zakona o lokalni samoupravi, o kateri bo DZ po vetu DS danes znova glasoval, so izrazili nestrinjanje s predlogom uzakonitve odpoklica župana. K mirnemu protestu v DZ jih je pozvalo Združenje občin Slovenije. Po predstavitvi stališč so menili, da bi pri odločanju o tem moral prevladati zdrav razum.

Predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj je v izjavi medijem v DZ dejal, da je bil veto državnega sveta na novelo zakona o lokalni samoupravi upravičen, zato je tudi danes, ko bodo poslanci o njem znova glasovali, potreben "trezen premislek".

Če menijo, da je institut odpoklica župana potreben, je nujno, da se v zakon vpeljejo jasnejši in bolj neposredni inštrumenti za prepreko zlorab, je dodal. Po njegovi oceni bi se institut odpoklica župana, kot so ga predlagali v SMC, v 95 odstotkih zlorabljal za politične namene.

"Tisti poslanci, ki ga bodo podprli, svojemu okolju ne bodo naredili kakšne velike koristi," je dejal Smrdelj. Prepričan je sicer, da je zdajšnji sistem lokalne samouprave dober, stabilen in operativen.

Združenje občin Slovenije bo zagotovo s Skupnostjo občin Slovenije in Združenjem mestnih občin Slovenije vložilo ustavno presojo, je napovedal. "Verjetno vsaka svojo", je poudaril in dodal, da bodo zelo verjetno ustavne presoje vložile tudi same občine.

Smrdelj je skoraj prepričan, da bo zakon, če bo sprejet, padel na ustavnem sodišču. Meni, da je volilna pravica tako varovana v ustavi, da tak zakon nima perspektive.

Državni svetnik Milan Ozimič meni, da institut odpoklica župana "sam po sebi ni nobena grožnja" županom oziroma funkcionarjem, bo pa (z)motil delovanje lokalne samouprave in tudi delovne naloge župana, ki je po njegovih besedah motor občine in rešuje stvari, ki so za občane pomembne.

Kot je Ozimič pojasnil medijem po obravnavi v DZ, je po njegovem prepričanju glavni problem pomanjkanje vsebinskih kriterijev, kdaj bo institut uporaben. Gre zgolj za "tehnikalije, ki so obrobnega značaja".

Poudaril je, da poslance v odločanju o tej noveli zakona ne vežejo nobena koalicijska pogodba in nikakršna evropska pravila, zato je po njegovem prepričanju treba, kot je dejal že Smrdelj, o tem presojati zdravorazumsko.

Na poziv k mirnemu protestu združenja občin se je odzvalo nekaj županov. Tako so v DZ med drugimi danes prišli župani iz Maribora, Bleda, Podčetrtka, Kidričevega, Mislinje, Cerknice, Šentjurja, Litije, Dravograda in Kozjega.

"Sam nimam problema z institutom odpoklica župana, menim pa, da ko gre za takšne strukturne spremembe v našem političnem sistemu, mora to veljati za vse," je dejal mariborski župan Andrej Fištravec.

Županja občine Dravograd Marijana Cigala pa je v izjavi za STA povedala, da je zelo razočarana, ker se sprejema takšen zakon. Po njenem mnenju je namreč zelo enostranski in ne dovolj strokoven. Takšen zakon, kot ga hočejo sprejeti, zagotovo pomeni začetek konca lokalne samouprave, je bila ostra.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer pa je v izjavi medijem dejal, da se z novelo zakona ljudem daje tretjo možnost odločanja. Če so do sedaj imeli možnost iti na volitve in referendum, bodo šli sedaj, če bo zakon sprejet, tudi na odpoklic župana, je pojasnil. "Velja pravilo, da tako kot si bil izvoljen, tako si lahko tudi razrešen. Po tem principu je zakon tudi zasnovan," je dodal.