c S

Senat potrdil novo veleposlanico ZDA pri ZN Nikki Haley

25.01.2017 08:35 Washington, 25. januarja (STA) - Ameriški senat je z 96 glasovi proti štirim potrdil guvernerko Južne Karoline Nikki Haley na položaj ameriške veleposlanice pri Združenih narodih, nadaljuje pa se tudi delo na drugih potrditvah članov Trumpove administracije.

Nikki Haley, ki je odstranila južnjaško zastavo s strehe državnega kongresa Južne Karoline, ni bila nikoli sporna za demokrate, čeprav nima izkušenj v diplomaciji. Demokrati jo obravnavajo kot enega od glasov razuma v novi Trumpovi administraciji in so ji dali blagoslov.

Nekdanja veleposlanica Samantha Power ima o naslednici dobro mnenje, vendar pa meni, da ne bo zelo priljubljena v središču svetovne diplomacije New Yorku. Ne zaradi sebe, ampak zaradi šefa in njegove politike.

Powerjeva zatrjuje, da je bilo njeno delo veliko lažje zaradi politike predsednika Baracka Obame, Trump pa je že poslabšal odnose z ukazom o prekinitvi financiranja organizacij, ki pomagajo pri splavu, in napovedjo selitve veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem.

V ustreznih odborih so v torek brez težav potrdili tudi kandidature Bena Carsona na čelo ministrstva za stanovanja, izkušene birokratke in soproge vodje republikanske večine v senatu Mitcha McConnella Elaine Chao na položaj ministrice za transport ter milijarderja Wilburja Rossa na položaj ministra za trgovino.

V odboru za pravosodje so demokrati zavlekli glasovanje o potrditvi kandidature republikanskega senatorja Jeffa Sessionsa na položaj pravosodnega ministra. Ustavili ga ne bodo, vendar pa želijo opozoriti na njegov odnos do pravic žensk, še posebej v luči tega, da bo Trump prihodnji teden izbral kandidata za vrhovnega sodnika. Najverjetneje bo izbral nasprotnika pravice do splava in obeta se nov upor z demonstracijami po ZDA.

Demokrati so se v torek zabavali pri zaslišanju kandidata za direktorja proračunskega urada Bele hiše kongresnika Mika Mulvaneyja. Priznal je, da ni plačeval davka na plačo varuške svojih otrok, vendar dodal, da je napako popravil in 15.000 dolarjev nakazal davkariji pred kratkim. Trump govori, da bo znižal davke, ne bo pa se dotaknil zveznih pokojnin ter programov zdravstvenega zavarovanja za starejše medicare in revne medicaid.

Mulvaney je na zaslišanju dejal, da bo verjetno treba zvišati davke, da se sistemi ohranijo pri življenju. Poleg tega jih bo treba spremeniti tako, da se podaljša delovna doba. Pokojninska blagajna bo brez sprememb prazna leta 2034, medicare pa leta 2023, vendar to več ne bo Trumpov problem.

Demokrati so mu med zaslišanjem pokazali dve povečani fotografiji množic na inavguraciji predsednika Baracka Obame in Trumpa, Mulvaney pa je bil prisiljen priznati, da je Obamova večja. To so storili menda zaradi tega, da opozorijo njega in javnost, da so številke oziroma dejstva pomembna kot tudi resnica, sicer ne bo uspešne politike.

Zaslišan je bil tudi kandidat za zdravstvenega ministra, kongresnik iz Georgije po poklicu ortoped Tom Price, ki demokratov ni zadovoljil z odgovori na vprašanja glede osebnega okoriščanja. Price je namreč kupil delnice podjetja, nato pa predlagal zakon v korist tega podjetja. Senator Ron Wyden iz Oregona je menil, da je to očitna zloraba položaja, Price je zatrdil, da je delal v skladu z zakonom.

Price bo odgovoren za vodenje zdravstvene politike po odpravi zdravstvene reforme predsednika Obame in potrditvi nove reforme, o kateri govori Trump. Tudi Price za zdaj še ne ve, kaj bo nastalo, demokrati pa so ga opozorili, da pri tej igri ne bodo sodelovali in da bodo vse posledice nosili republikanci. Price je namreč upal obljubiti le, da bodo imeli vsi dostop do zdravstva, ni pa znal povedati za koliko denarja.