c S

Dogovor Kosova in Srbije za zmanjšanje napetosti

25.01.2017 08:31 Bruselj, 25. januarja (STA) - Voditelji Kosova in Srbije so se na pogovorih v Bruslju v torek zvečer dogovorili, da bodo zmanjšali napetosti, ki so nastale v minulih tednih in nadaljevali intenzivna pogajanja v okviru dialoga med stranema pod okriljem EU za normalizacijo odnosov.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je po pogovorih sporočila, da je opogumljena po pogovorih, na katerih so sodelovali kosovski predsednik in premier Hashim Thaci in Isa Mustafa ter njuna srbska kolega Tomislav Nikolić in Aleksandar Vučić, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelji so se "strinjali, da bodo napetosti pustili za sabo in se osredotočili na delo v prihodnosti", je sporočila Mogherinijeva v izjavi in dodala, da se bodo intenzivni pogovori v okviru dialoga na visoki ravni začeli v nekaj dneh.

Izpostavila je, da je napredek pri normalizaciji odnosov ključnega pomena, če želita obe strani nadaljevati približevanje Evropski uniji.

Odnosi med Srbijo in Kosovom, ki ga sicer Beograd kot samostojno državo ne priznava, so se izredno zaostrili, potem ko je Srbija sredi januarja prvič po 18 letih iz Beograda napotila vlak proti Mitrovici na severu Kosova, kjer živi večina kosovskih Srbov. Vlak je bil odet v srbske nacionalne barve in polepljen z napisom Kosovo je Srbija v 21 jezikih ter poln srbske nacionalne ikonografije. Kosovske oblasti so ga na meji ustavile in na mejo poslale posebne enote z oklepniki.

Srbske oblasti so se nato odločile, da bodo vlak vrnile v Beograd, ter ocenile, da so bili "na robu spopada". Prištino so obtožili, da skuša izzvati "širše spopade na Zahodnem Balkanu". Nikolić celo ni izključil možnosti, da Srbija na Kosovo pošlje vojsko. Kosovo je dogodek označilo za provokacijo.

Vučić je torkovo srečanje v Bruslju označil za dober korak. Novinarjem je povedal, da so se dogovorili, da se bodo izogibali neodgovornemu ravnanju in provokativnim izjavam.

"Zahtevali smo spoštovanje ozemlja Kosova in da srbske vzporedne strukture ne provocirajo," pa je povedal Mustafa.

Odnose med državama je zaostrila tudi januarska aretacija bivšega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja v Franciji na podlagi mednarodne tiralice, ki so jo izdali na zahtevo Srbije zaradi vojnih zločinov v času konflikta na Kosovu v letih 1997 in 1998, ko je bil Haradinaj poveljnik Osvobodilne vojske Kosova.

Dodatno jih je zaostril še betonski zid na bregovih reke Ibar na severu Mitrovice, ki so ga zgradile tamkajšnje oblasti kosovskih Srbov. Okoli dva metra visok zid so zgradili ob mostu, ki ločuje večinsko srbski sever mesta in albanski jug. Priština zid obsoja kot utrjevanje ločitve mesta in zahteva njegovo zrušitev, Beograd trdi, da gre za podporni zid.

Thaci je v torek povedal, da so na pogovorih v Bruslju govorili tudi o tem zidu, pri zrušenju katerega vztraja Priština, saj gre za zadevo, ki je v popolni pristojnosti kosovskih oblasti. Kot je dodal, "so tudi zahtevali, da s tega območja odstranijo srbske paralelne sile".