c S

Koalicija bo iskala kompromis o noveli zakona o tujcih

23.01.2017 11:18 Ljubljana, 23. januarja (STA) - Ta teden bo znana usoda novele zakona o tujcih, s katero želi vlada pohitriti postopke pri obravnavi migrantov v primeru novega migrantskega vala. DZ bo novelo obravnaval v četrtek, še pred tem pa se bo o njej v torek izrekel odbor za notranje zadeve. Ker je koalicija o noveli neenotna, se bo skušala danes dogovoriti o kompromisnem predlogu.

Kompromisni predlog dopolnil je v skladu s četrtkovim dogovorom koalicije pripravilo ministrstvo za notranje zadeve. Prejel ga je tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki naj bi bil med tistimi, ki ima o noveli največ pomislekov.

Po prvotnem predlogu bi bilo mogoče policiji v primeru množičnih migracij dodeliti pooblastilo, da za določeno obdobje na določenem območju tujcem, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo (ob nekaterih izjemah), ne dovoli vstopa, tujce, ki so vstopili nezakonito, pa napoti v državo, iz katere so vstopili. Uporabo teh ukrepov bi na predlog vlade moral dovoliti DZ.

Kompromisni predlog notranjega ministrstva prvotni predlog nekoliko spreminja. V besedilu, ki ga je pridobila STA, bi bil ukrep uveden zgolj v primeru ogroženosti javnega reda in notranje varnosti in še preden bi razmere zahtevale dejansko razglasitev izrednega stanja. Upoštevali so tudi predlog, da se predvidijo individualni postopki, ki še omogočajo učinkovito izvajanje ukrepa.

Koalicija je namreč v četrtek sklenila, da je vladni predlog novele zakona o tujcih, ki je naletel na številne kritike organizacij, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami in nekaterih pravnikov, prezahteven in prepomemben, da bi na hitro iskali rešitve. Zato so se tudi odločili petkovo sejo odbora za notranje zadeve, na kateri bi obravnavali omenjeno zakonsko materijo, prestaviti na torek. Vmes pa bo koalicija skušala uskladiti različne poglede.