c S

Poslanska vprašanja premierju in ministrom tokrat izjemoma zadnji dan seje DZ

20.01.2017 13:44 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Kolegij predsednika DZ je določil časovni potek januarske redne seje DZ. Ta se bo začela v ponedeljek in končala v petek s poslanskimi vprašanji, na njej pa bo DZ po nujnem postopku obravnaval tudi novelo zakona o tujcih. Še pred tem se bo o njej izrekel odbor DZ, kar naj bi se po navedbah predsednika DZ Milana Brgleza predvidoma zgodilo v torek.

Januarska seja se tokrat izjemoma ne bo začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade ter ministrom in ministricam, pač pa bodo ti poslancem odgovarjali zadnji dan seje. Bodo pa v ponedeljek poslanci razpravljali o točkah, ki so bile prvotno predvidene za petek, to so vmesno poročilo o odkupni ceni premoga pri naložbi v TEŠ 6 in predlog priporočila v zvezi s cenzuro na RTV Slovenija. Obravnavali bodo tudi predlog novele zakona o nadzoru državne meje, ki med drugim določa tehnična sredstva za nadzor meje, predvideva pa tudi odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih je postavljena varovalna ograja.

V torek bodo poslanci obravnavali priporočilo, s katerim bi DZ vladi priporočil, da prouči možnosti, da se pri poplačilu terjatev, ki jih ima Katoliška cerkev do države, upošteva škoda, ki so jo bankam povzročila podjetja v lasti Cerkve. Priporočilo predlaga poslanska skupina nepovezanih poslancev, na odboru za pravosodje pa ni dobilo podpore. Obravnavali bodo tudi predlog dopolnitve zakona o bančništvu, s katerim želi SDS doseči, da bi bili bančni podatki, ki so zaupni, dostopni za potrebe dela DZ in njegovih delovnih teles.

Tretji dan seje bo DZ ponovno glasoval o noveli zakona o lokalni samoupravi, ki predvideva možnost odpoklica župana in na katero je državni svet vložil veto. Obravnaval bo tudi priporočili v zvezi s slabim poslovanjem javnih zdravstvenih zavodov in razraščanjem sistemske korupcije v zdravstvu. Z njima v SDS predlagajo, naj DZ vladi in ministrstvu za zdravje priporoči, da začneta voditi evidence nabave medicinske opreme v zdravstvenih zavodih ter sprejmeta ukrepe za temeljito reorganizacijo procesov nabav v zdravstvu. Priporočili na odboru za zdravstvo nista dobili podpore. Med mandatno-volilnimi zadevami pa bo DZ glasoval o soglasju k imenovanju generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

V četrtek bo glavna tema razprave zagotovo novela zakona o tujcih, s katero želi vlada poenostaviti in pohitriti postopek za obravnavo migrantov v primeru novega migrantskega vala. Poslanci bodo razpravljali tudi o spremembi zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo je v zakonodajni postopek vložilo Gibanje za otroke in družine s podpisi nekaj manj kot 8000 državljank in državljanov, ter predlogu zakona o oblikovanju cen naftnih derivatov.