c S

ESS z dnevnega reda umaknil predstavitev predloga zakona o zdravstvenem varstvu

20.01.2017 13:48 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Ekonomsko socialni svet je danes umaknil predstavitev predloga zakona o zdravstvenem varstvu z dnevnega reda, ker socialni partnerji niso dobili gradiv o predlogu, je na novinarski konferenci po seji povedala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Predlog bodo po njenih besedah obravnavali še pred začetkom javne razprave.

Javna razprava o zakonskem predlogu bi se lahko po četrtkovih navedbah ministrstva za zdravje začela 1. februarja.

"Delodajalci smo opozorili, da predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju socialnim partnerjem ni bil poslan sedem dni pred razpravo, kot določajo pravila," je novinarjem po novinarski konferenci dejal Igor Antauer iz Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov.

"Nismo pripravljeni reči, da smo razpravo opravili, če dokumentov ne poznamo," je pojasnil.

Sindikati so se v tej točki strinjali z delodajalci. "Izjemno težko in nehvaležno je presojati predlog zdravstvene reforme po tem, kar povedo predlagatelji, medtem ko mi nimamo v rokah predloga zakona," je novinarjem povedal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v četrtek povedala, da predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predlaga časovno omejitev nadomestila za bolniški stalež, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ukinitev doplačil iz obveznega zavarovanja.