c S

Madžarski Mol bo zahteval vrnitev vlaganj v hrvaško Ino

19.01.2017 15:19 Budimpešta/Zagreb, 19. januarja (STA) - Hrvaška vlada bo morala vrniti denar, ki ga je madžarska energetska družba Mol vložila v hrvaško Ino, če bo kupila Molov delež v Ini, je izjavil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Izpostavil je, da razume spremembo hrvaške privatizacijske strategije, a bo madžarska stran med pogajanji o delnicah Ine vztrajala na povrnitvi vlaganj.

Szijjarto je dejal, da mora hrvaška vlada doseči dogovor z Molom o prevzemu 49 odstotkov delnic Ine. "Pogajalski strani se morata zavedati, da bo v primeru nakupa Ininih delnic od Mola treba na Madžarsko vrniti vlaganja v Ino," so izjavo šefa madžarske diplomacije danes objavili spletni portali na Madžarskem.

Mol je postal strateški partner Ine leta 2003, ko je za 505 milijonov ameriških dolarjev kupil 25 odstotkov hrvaške družbe. Medtem se je njegov delež okrepil na nekaj več kot 49 odstotkov, pridobil pa je tudi upravljavske pravice v strateški hrvaški družbi.

Na Hrvaškem je slišati, da je vrednost deleža Ine, ki je v rokah madžarske družbe, med dve in tri milijarde evrov.

Hrvaška vlada ima v lasti nekaj manj kot 45 odstotkov delnic Ine, konec lanskega leta je hrvaški premier Andrej Plenković napovedal, da nameravajo prevzeti Molov delež v Ini s prodajo 25 odstotkov minus ene delnice Hrvaškega elektrogospodarstva (Hep).

Hrvaška vlada je danes sprejela odločitev, da bodo oblikovali svet za pogajanja z Molom glede morebitnega nakupa Ininih delnic. Plenković je danes tudi napovedal, da se bodo verjetno prihodnji teden pogovarjali z madžarsko stranjo o prevzemu Ininih delnic.

Napoved, da bodo delnice Ine kupili s prodajo četrtine Hepa, ne podpira največja hrvaška opozicijska stranka SDP, ki je napovedala interpelacijo proti hrvaški vladi. Nasprotniki načrtu prodaje Hepovih delnic so tudi v vladni stranki Most neodvisnih list kot tudi v vrhu HDZ.

Predsednik hrvaške vlade je nakup delnic Ine od Mola napovedal potem, ko je bil seznanjen, da je Hrvaška izgubila arbitražo proti Molu v Ženevi. Hrvaška vlada in Mol sta drug proti drugemu sprožila arbitražna postopka v Ženevi in Washingtonu zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini.

Hrvaška vlada je očitala Molu, da se ne drži pogodbe in ne vlaga dovolj v razvoj Ine, posebej ko gre za rafineriji v Sisku in na Reki.

Madžarski mediji so leta 2014 poročali, da se Mol pogovarja z ruskimi družbami o prodaji svojega deleža v Ini. Interes sta kazali družbi Rosneft in Gazpromnjeft, s katerimi se je pogovarjala tudi hrvaška vlada.

Na Hrvaškem pa bodo ponovili sojenje nekdanjem premierju in predsedniku HDZ Ivu Sanaderju zaradi domnevne podkupnine, da bi Molu prepustili upravljavske pravice v Ini, čeprav madžarska družba nima večinskega deleža.