c S

Trumpove grožnje o izstopu iz TTP voda na mlin kitajskemu prostotrgovinskemu sporazumu

19.01.2017 15:00 Davos, 19. januarja (STA) - Azijske države bodo v primeru, da bodoči ameriški predsednik Donald Trump uresniči svojo napoved in se bodo ZDA umaknile iz transpacifiškega prostotrgovinskega partnerstva (TPP), podprle prostotrgovinski sporazum, ki ga spodbuja Kitajska. ZDA bi namreč lahko tudi sicer zmanjšale svojo vlogo v mednarodni trgovini, so na WEF ocenili panelisti.

Regionalni strokovnjaki so na okrogli mizi, ki je potekala v sklopu Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v švicarskem Davosu, poudarili, da mora biti Azija pripravljena na svet, v katerem bi ZDA igrale manjšo vlogo v mednarodni trgovini, Kitajska pa bi svojo vlogo okrepila.

Trump je namreč po izvolitvi dejal, da se bodo ZDA že na prvi dan njegovega mandata umaknile iz TPP. Hkrati je napovedal osredotočenje na ustvarjanje delovnih mest v ZDA in podjetjem, ki bi svoje tovarne gradila v tujini, zagrozil z visokimi dajatvami.

"Zares se moramo pripraviti na zelo drugačen svet, kjer Amerika - namesto vloge navijačice trgovine - postane na nek način največja prepreka za trgovino," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal dekan singapurske šole za javno politiko Lee Kuan Yew, Kishore Mahbubani.

Ob tem je pozdravil govor kitajskega predsednika Xi Jinpinga, ki je ob odprtju foruma v torek posvaril pred valjenjem krivde za svetovne težave na globalizacijo in opozoril na nesmiselnost protekcionizma. "To je neverjetno. V preteklosti so takšne govore običajno imeli ameriški predsedniki, zdaj pa ga ima kitajski," je dejal Mahbubani.

Malezijski minister za trgovino Mustapa Mohamed je dejal, da bodo države v primeru izginotja TPP iskale alternativne rešitve, kot je regionalno celovito gospodarsko partnerstvo (RCEP). "Gre za stanje, v katerem pridobimo v vsakem primeru. Koncept je uravnotežen razplet, ki prinaša nekaj za vsakogar," je izpostavil.

RCEP vključuje deset držav članic Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) ter njihove regionalne trgovinske partnerice Kitajsko, Japonsko, Južno Korejo, Avstralijo, Novo Zelandijo in Indijo, ne pa tudi ZDA. TTP, ki ga vodijo ZDA, je medtem dogovor med 12 državami, med katerimi ni Kitajske.

Po Mahbubanijevi oceni je kitajsko vodstvo ključno za uspeh RCEP. "Noben trgovinski sporazum ne napreduje, če nima prvaka. Pri TPP je bil to ameriški predsednik Obama. V primeru RCEP ima Kitajska po mojem mnenju velikansko priložnost, da zagotovi tovrstno vodenje," je še dejal.