c S

Lagardova priznala ignoriranje problema premoženjske neenakosti

18.01.2017 16:22 Davos, 18. januarja (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) se je prepozno zavedel težave vse večjega razkoraka med bogatimi in revnimi, a zdaj išče odgovore za rešitev tega vprašanja, je danes v švicarskem Davosu na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) dejala izvršna direktorica IMF Christine Lagarde. Prav ta družbena neenakost je ena od tem letošnjega foruma.

Lagardova je opozorila, da so bile mnoge institucije dolgo mnenja, da vprašanje vse večjega razkoraka med bogatimi in revnimi ni v njihovi domeni in da je bilo tako tudi v IMF, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A sklad zdaj po njenih besedah zavzema popolnoma nasprotno stališče in na vse pretege išče politike, s katerimi bi naslovili ta problem.

Premoženjska neenakost med bogatimi in revnimi še nikoli ni bila tako velika, kot je danes, je pred začetkom Svetovnega gospodarskega foruma ta teden opozorila nevladna organizacija za boj proti revščini Oxfam. Vse večja neenakost, ki jo povečujejo globalne multinacionalke in najbogatejši, bi lahko vodila v večjo nestabilnost, so prepričani.

Poleg tega je WEF minuli teden objavil raziskavo, ki kot največje tveganje za svetovno gospodarstvo v letošnjem letu navaja rastočo dohodkovno neenakost. V raziskavi je mogoče brati, da bodo reforme tržnega kapitalizma nujne za ubranitev pred rastočim nezadovoljstvom in populističnimi gibanji. Rast dohodkovnega in premoženjskega neskladja bo po mnenju avtorjev raziskave o globalnih tveganjih najpomembnejši faktor pri določanju svetovnega razvoja v prihodnjih 10 letih.

Ta tema je v Davosu posebej zanimiva prav v luči naraščajočega populizma, ki se kaže v izvolitvi političnega novinca Donalda Trumpa za predsednika ZDA in odločitvi Britancev, da zapustijo EU.