c S

Mayeva nakazala pot v trdi brexit

18.01.2017 08:05 London, 17. januarja (STA) - Britanska premierka Theresa May je v težko pričakovanem govoru o brexitu nakazala čist oz. trdi brexit, torej popolno ločitev Otoka od struktur EU, tudi od enotnega trga EU. Po brexitu pa si Mayeva želi prostotrgovinskega sporazuma s povezavo. V EU so bili v odzivih za zdaj skopi.

Velika Britanija ne želi delnega ali pridruženega članstva v EU oz. "česarkoli, kar bi za Britanijo pomenilo biti pol noter pol zunaj EU", je Mayeva danes poudarila v Londonu.

"Ne stremimo za modelom, ki ga že uživajo druge države," je še dejala britanska premierka, pri čemer je imela očitno v mislih države, kot je Norveška, ki ni članica unije, a ima popoln dostop do evropskega notranjega trga, prav tako pa mora prispevati v proračun EU in državljanom EU omogočati življenje in delo na svojih tleh.

"Ne stremimo k temu, da bi po odhodu obdržali grižljajček članstva," je poudarila Mayeva. Kot je izpostavila, brexit pomeni izstop iz enotnega evropskega trga. Velika Britanija bo tako ob odhodu iz povezave enotni trg zapustila, in to zato, ker želi omejiti prihod priseljencev iz EU, je pojasnila premierka. "Kar predlagam, ne more pomeniti članstva v enotnem trgu."

Velika Britanija si po besedah Mayeve po brexitu želi novega dogovora z EU o carinski uniji. Kot je dodala, je "odprtega duha", ko gre za to, kako to doseči, prav tako želi "za trgovino odstraniti čim več ovir". Tako bi lahko šlo za povsem nov dogovor ali za dogovor, ki bi vključeval dele že obstoječih dogovorov. "Želim, da imamo carinski dogovor z EU," je pojasnila premierka.

Zavzela se je za "obsežen in ambiciozen prostotrgovinski sporazum" z EU po brexitu, ki bo Veliki Britaniji omogočil najboljši možen dostop do enotnega evropskega trga. Dodala pa je tudi, da mora imeti "globalna Britanija svobodo sklepati trgovinske sporazume z državami zunaj EU".

Odhod Velike Britanije iz EU bo pomenil konec njenih "ogromnih vsakoletnih prispevkov v EU", je ob tem še izpostavila premierka. Ko gre za uresničevanje prihodnjih odnosov z EU, po koncu pogajanj o brexitu, pa si na Otoku želijo "procesa po etapah". S tem bi se namreč izognili preveč brutalni, destablizacijski spremembi za gospodarstvo. "Prizadevali si bomo izogniti se motečim se čerem," je dejala premierka, hkrati pa dodala, da ne želi "neomejenega tranzicijskega statusa".

Britanska premierka je danes še izjavila, da Velika Britanija sicer zapušča EU, ne pa tudi Evrope. Velika Britanija pa si po njenih besedah tudi ne želi razkroja Evropske unije. Da EU uspe, ostaja v britanskem nacionalnem interesu, je dejala. A posvarila je tudi, da bi bil "kaznovalen" brexit za EU oz. njene članice "katastrofalno dejanje samopoškodbe". Ko gre za Otok, pa je "noben dogovor boljši od slabega".

Ob tem je zagrozila, da bi lahko na Otoku spremenili gospodarski model, s čimer je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa vzbudila strahove, da bi lahko Velika Britanija z znižanjem davka na dohodke pravnih oseb postala davčni paradiž. "Imeli bi svobodo postavljati konkurenčne davčne stopnje in izbirati strategije, s katerimi bi najboljša podjetja in največje investitorje privabili v Veliko Britanijo," je dejala premierka.

Razkrila je še, da bo končni dogovor s pogajanj o brexitu potrjeval britanski parlament. Končni dogovor "bo na glasovanje predložen obema domovoma parlamenta, preden bo stopil v veljavo," je povedala.

Mayeva želi do konca marca s sprožitvijo 50. člena lizbonske pogodbe začeti postopek razdružitve z EU. A upoštevati bo treba tudi odločitev britanskega vrhovnega sodišča, ki še ni sporočilo, ali se bo morala prej posvetovati s parlamentom. To naj bi bilo znano do konca januarja. V primeru negativne odločitve za Mayevo bo morala njena vlada hitro predložiti načrt zakona v parlamentu, da bi bilo vse zaključeno do konca marca. Končnega dogovora med EU in Otokom o brexitu pa ni pričakovati pred pomladjo 2019, po dveh letih pogajanj.

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon je v odzivu na govor Mayeve izjavila, da so načrti britanske vlade za odhod iz EU ekonomsko katastrofalni. Škotska pa mora imeti po njenih besedah možnost glasovati za neodvisnosti, če se bo njena stališča glede brexita zavrnilo.

V EU pa so bili v odzivih na težko pričakovani govor Mayeve skopi. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je govor britanske premierke označil za "bolj realističen". "Žalosten proces, nadrealistični časi, a vsaj bolj realistična napoved o brexitu," je zapisal na Twitterju. Preostalih 27 članic unije je po Tuskovih besedah enotnih in pripravljenih na pogajanja po sprožitvi 50. člena.

V Evropski komisiji so povedali, da je bil predsednik Jean-Claude Juncker o govoru Mayeve seznanjen z zanimanjem, da sta voditelja v rednih stikih in da se bosta danes pogovorila po telefonu. Podrobnosti v govoru Mayeve v komisiji za zdaj niso želeli komentirati.

Vodja nemške diplomacije Frank-Walter Steinmeier pa je navedel, da je Otok končno predložil nekaj več podrobnosti glede svojega načrta za izstop iz EU. Steinmeier je v izjavi še pozdravil stališče Mayeve o tem, da se z EU po brexitu ohranijo pozitivni odnosi, in se tudi sam zavzel za "čimbolj dobre in tesne odnose".