c S

Na volitvah predsednika zdravniške zbornice dosegli zahtevani kvorum

17.01.2017 11:31 Ljubljana, 17. januarja (STA) - V drugem krogu volitev predsednika Zdravniške zbornice Slovenije, v katerem sta se pomerila Zdenka Čebašek-Travnik in Andrej Možina, je glasovala že več kot polovica članov zbornice z volilno pravico, s čimer je bil dosežen zahtevani kvorum. Po zadnjih podatkih na spletni strani zbornice je volilna udeležba že 52,12-odstotna.

Na zdravniški zbornici so za STA pojasnili, da bo volilna komisija z odpiranjem kuvert z glasovnicami začela danes ob 14. uri. Kdo bo v prihodnje na čelu zbornice, pa bo znano šele pozno zvečer, predvidoma okoli 23. ure.

Drugi krog volitev predsednika zbornice, ki se izteče danes, je bil potreben, ker nihče od petih kandidatov v prvem krogu 13. decembra ni prejel polovice podpore tistih, ki so glasovali. Zdajšnji predsednik zdravniške zbornice Možina in nekdanja varuhinja človekovih pravic Čebašek-Travnikova pa sta prejela največ glasov podpore, zato sta prišla v drugi krog.

Čebašek-Travnikova je v prvem krogu volitev prejela 32,1-odstotno podporo, Možina pa 29,4-odstotno. Kako si bosta razdelila glasove preostalih kandidatov iz prvega kroga, bo torej znano še danes. Je pa glavni odbor sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides v začetku januarja podprl kandidaturo Možine.

Poleg Možine in Čebašek-Travnikove so se v prvem krogu za predsedniški položaj potegovali še nekdanja predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan, zdravnik koncesionar Miro Lasbaher in nefrolog Boštjan Kersnič.

V drugem krogu volitev veljajo enaka pravila kot v prvem. Novega predsednika volijo na neposrednih, splošnih in tajnih volitvah. Volitve potekajo z glasovanjem po pošti, člani zbornice z volilno pravico pa so glasovnice prejeli v začetku meseca.

Gre pa za ponovljene volitve, saj pomladanske, na katerih sta se za predsednika zbornice potegovala Možina in Živčec Kalanova, niso uspele zaradi nedoseženega kvoruma.