c S

Poljska opozicija končala zasedbo parlamenta

13.01.2017 08:48 Varšava, 12. januarja (STA) - Poljska liberalna opozicija je danes prekinila skoraj mesec dolgo sedečo stavko v parlamentu, potem ko so vladni konservativci odstranili sporne medijske omejitve. "Prekinjamo naš protest," je povedal vodja opozicijske stranke Državljanska platforma (PO) Grzegorz Schetyna.

Od 16. decembra je poljska opozicija zasedala plenarno dvorano varšavskega parlamenta. "Ker je medijska prisotnost v parlamentu sedaj vzpostavljena, smo prekinili naš protest," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Schetyna.

Poljski parlament ne bo zasedal do 25. januarja, ker je predsednik parlamenta Marek Kuchcinski menil, da "je potrebna podrobna analiza tega, kar se je dogajalo zadnjih nekaj tednov".

Poslanci PO so zasedali parlament od sredine decembra, potem ko je vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) objavila načrte za omejitev dostopa novinarjev do spremljanja dogodkov v parlamentu.

Nova pravila poročanja iz parlamenta bi med drugim določala, da sta lahko na tribuni parlamenta, namenjeni novinarjem, hkrati zgolj dva stalno akreditirana novinarja iz istega medija. Poleg tega v parlamentu ne bi smeli več fotografirati in snemati.

Pravila bi tako preprečevala novinarjem, da bi poslance posneli pri kršenju pravil, kot je na primer glasovanje namesto odsotnega kolega. Dostopne bi bile zgolj fotografije in video posnetki uradnega video servisa. Prav tako bi lahko bil novinarjem omejen dostop do poslancev, ker bi delali v stavbi, ločeni od parlamenta.

Poljska opozicija je protestirala tudi zaradi nasprotovanja sprejetju proračuna, ki je potekal v nenavadnih okoliščinah. Glasovanje o proračunu za prihodnje leto je bilo namreč prestavljeno v manjšo dvorano, ker je govorniški oder v veliki dvorani več ur zasedalo okoli 30 opozicijskih poslancev, ki so protestirali proti novim pravilom za medije. Opozicija je potrditev proračuna označila za nezakonito in pozvala k ponovitvi glasovanja.

Schetyna je že pozval predsednika Andrzeja Dudo, naj ne podpiše proračuna ter obenem pozval Kuchcinskega k odstopu zaradi vpletenosti v parlamentarno krizo.