c S

Haradinaja v Franciji izpustili iz pripora

12.01.2017 13:56 Pariz, 12. januarja (STA) - Francosko sodišče je danes za kosovskega politika in bivšega haaškega obtoženca Ramusha Haradinaja odredilo izpustitev iz pripora, potem ko so ga minuli teden na podlagi srbske tiralice prijeli na letališču v Franciji. Sodišče je ob tem odredilo, da Francije ne sme zapustiti, dokler ne bodo odločili o srbski zahtevi za njegovo izročitev.

Kot navaja srbska tiskovna agencija Tanjug, je prizivno sodišče v Colmarju Haradinaja izpustilo ob plačilu varščine, odvzeli pa so mu potni list in odredili, da se mora dvakrat na teden oglasiti na pristojni policijski upravi.

Sodišče je razsodilo na podlagi pritožbe, ki jo Haradinaj vložil, potem ko so ga 4. januarja na letališču Bale-Mulhouse na vzhodu Francije prijeli na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je leta 2004 izdala Srbija. V njej ga Srbija obtožuje ubojev in vojnih zločinov v času konflikta na Kosovu v letih 1998 in 1999, ki je zahteval 13.000 življenj.

Srbija je pred dvema dnevoma Franciji poslala zahtevo za izročitev Haradinaja, danes pa še dopolnilo zahteve z dodatnimi dokazi. Sodišče v Colmarju je odločilo, da mora Haradinaj ostati v Franciji, dokler sodišče ne bo preučilo srbske zahteve.

Njegov odvetnik Rachel Lindon je danes dejal, da je izpustitev na prostost prva etapa v novem sodnem boju 48-letnega Haradinaja. Sledila bo "razveljavitev Interpolove tiralice, ki je ne bi smelo biti, in zahteve za izročitev, ki bi jo morali zavrniti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Haradinaj je pred poslopjem sodišča ponovil, da gre za politične obtožbe Srbije.

Vodja Zveze za prihodnost Kosova Haradinaj je bivši poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, bil pa je tudi leta 2004 kratko predsednik vlade v Prištini. Zaradi obtožb vojnih zločinov se je moral zagovarjati tudi na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki pa ga je leta 2012 oprostilo vseh obtožb in izpustilo na prostost. Srbija pa svoje tiralice kljub temu ni umaknila.

Na podlagi stare srbske tiralice v sistemu Interpola iz leta 2004 je Haradinaja junija 2015 za kratek čas prijela tudi Slovenija. Incident je tedaj razburkal odnose med Kosovom in Slovenijo, ko je Kosovo sporočilo Ljubljani, da se je Haradinaj vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini, pa so mu vrnili potni list in je lahko zapustil Slovenijo. Septembra 2015 se je potem zaradi tega incidenta morala na interpelaciji zagovarjati tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.