c S

V Avstriji konec meseca zbiranje podpisov proti TTIP, Ceti in Tisi

11.01.2017 08:19 Dunaj, 10. januarja (STA) - V Avstriji bodo konec meseca zbirali podpise za državljansko pobudo proti prostotrgovinskim sporazumom med EU ter ZDA (TTIP) in Kanado (Ceta) ter mednarodnemu sporazumu o trgovini s storitvami (Tisa). Da dosežejo obravnavo v parlamentu, morajo pobudniki zbrati 100.000 podpisov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zbiranje podpisov na avstrijskih občinskih in okrožnih uradih bo potekalo med 23. in 30. januarjem. Kot so poudarili pobudniki na današnji novinarski konferenci, TTIP z izvolitvijo republikanca Donalda Trumpa za prihodnjega predsednika ZDA še zdaleč ni mrtev.

Pri Ceti medtem pobuda prihaja v idealnem času, saj bo Evropski parlament o tem trgovinskem sporazumu razpravljal predvidoma februarja. Državljanska pobuda v Avstriji bi tako lahko poslala pomemben signal avstrijskim poslancem, pa tudi Evropskemu parlamentu, meniji podporniki.

Brez soglasja avstrijskega parlamenta Ceta v celoti ne bo mogla stopiti v veljavo.

Državljanska pobuda od parlamenta terja, naj z ustavnim zakonom avstrijskim organom prepove podpis oziroma sklenitev katerega koli od treh sporazumov. Organizatorji upajo na "100.001 podpis".

Če zberejo 100.000 podpisov, je namreč parlament dolžan obravnavati državljansko pobudo. Vse nad to mejo bi bil po pojasnilih organizatorjev dodaten uspeh. V prvi fazi je državljansko pobudo sicer podprlo več kot 40.000 ljudi, štirikrat več od potrebnega števila.

Kot dodaja APA, gre za 39. državljansko pobudo v sodobni Avstriji. Na točki, na kateri se nahaja pobuda proti trgovinskim in storitvenemu sporazumu, so sicer propadle le štiri pobude doslej.

TTIP, Ceta in Tisa so na neodobravanje dela javnosti naleteli tudi v Sloveniji. Združena levica je v parlamentarno proceduro vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma proti Ceti, vendar večina poslancev temu ni bila naklonjena. Kot so novembra pojasnjevali poslanci koalicije, je bolj smiselno počakati, da bo pred parlamentom akt ratifikacije Cete, saj bo takrat mogoče izvesti ne posvetovalni, ampak zavezujoči referendum.

Ceta je bila sicer po večletnih pogajanjih podpisana v Bruslju konec oktobra, po ratifikaciji v Evropskem parlamentu pa naj bi stopila v začasno rabo. V tem obdobju se bodo uporabljali le tisti deli sporazuma, ki so v izključni pristojnosti EU.

V celoti pa se bo sporazum začel uporabljati, ko oziroma če ga bodo ratificirali nacionalni parlamenti vseh članic EU.