c S

Poostreni nadzori psihofizičnega stanja voznikov dajejo rezultate

10.01.2017 08:21 Postojna/Koper, 09. januarja (STA) - Minuli konec tedna so policisti na območju Policijske uprave (PU) Koper izvedli poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na alkoholu. Na splošno policisti ugotavljajo, da so se poostreni nadzori psihofizičnega stanja voznikov izkazali pozitivno in da se prometna varnost in kultura voznikov izboljšuje.

Med poostrenim nadzorom, ki je potekal v noči na soboto, so policisti namreč odredili 94 preizkusov alkoholiziranosti in en strokovni pregled zaradi ugotavljanja prisotnosti mamil. V enem primeru so ugotovili, da je imel voznik v organizmu več alkohola, kot ga dovoljuje zakon, so danes sporočili s PU Koper.

Posebej pozorni pa so bili ta konec tedna policisti v Postojni, ki so kljub ekstremno nizkim temperaturam poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. V noči na nedeljo so tako v Postojni in okolici opravili poostren nadzor. Pri tem so preizkusili več voznikov, štirje od njih so imeli v krvi preveč alkohola za vožnjo.

V enem primeru so ustavili 35-letnega voznika iz okolice Pivke, ki je med vožnjo po glavni cesti iz Pivke proti Prestranku z vozilom nekoliko vijugal po cesti. Elektronska naprava je pokazala, da je voznik v alkotest vpihnil 0,85 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Vozniku so policisti odvzeli vozniško dovoljenje in ga poslali sodišču, skupaj s predlogom za odvzem vozniškega dovoljenja. Za prekršek je poleg odvzema vozniškega dovoljenja predpisana tudi globa najmanj 1200 evrov.

39-leta voznica osebnega avtomobila, prav tako doma z okolice Pivke, je napihala 0,37 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, s čimer si je prislužila plačilni nalog v višini 600 evrov ter osem kazenskih točk. Če bo voznica v času dveh let dosegla ali presegla 18 kazenskih točk v cestnem prometu, ji bo sodišče izreklo prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Policija je v Pivki ustavila tudi 52-letnega voznika iz okolice Pivke. Elektronska naprava je pri njem pokazala 0,56 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Možakarju so odvzeli vozniško dovoljenje, mu prepovedali nadaljnjo vožnjo ter mu izdali plačilni nalog zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Predpisana globa v tem primeru znaša 900 evrov in 16 kazenskih točk.

Nazadnje so policisti v Pivki ustavili še 34-letnika iz okolice Idrije. Ta je v alkotest vpihnil 0,50 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, zaradi česar so mu odvzeli vozniško dovoljenje, mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu izdali plačilni nalog.

Postojnski policisti sicer ugotavljajo, da so se poostreni nadzori psihofizičnega stanja voznikov izkazali pozitivno in da se prometna varnost in kultura voznikov izboljšuje. Decembra namreč niso obravnavali prometne nesreče, ki bi jo povzročil voznik pod vplivom alkohola, zato bodo s tovrstnimi nadzori nadaljevali in iz prometa poskusili izločiti čim več voznikov, ki z vožnjo pod vplivom alkohola ali nedovoljenih drog ogrožajo druge udeležence v prometu.

Policija obenem prosi občane, da policiste takoj obvestijo, če zaznajo, da jih kateri od voznikov ogroža z nevarno vožnjo.