c S

Kolar Celarčeva bo program skrajševanje čakalnih vrst koaliciji predstavila prihodnji teden

09.01.2017 16:44 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Premier Miro Cerar je partnerice na današnjem koalicijskem sestanku obvestil, da bo ministrica za zdravje program za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu koaliciji predvidoma predstavila prihodnji teden. Dogovorili so se tudi, da bo finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pogledala, kako zagotoviti sredstva za letni regres za vse upokojence.

Slednje sta po sestanku za STA povedala predsednik SD Dejan Židan in predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Po Židanovih besedah je skrajšanje čakalnih vrst ključno vprašanje za SD, "saj moramo ljudem, ki čakajo na zdravstvene posege in katerih življenje je morda ogroženo, čim prej ponuditi rešitev".

Po Erjavčevih besedah so na sestanku spregovorili tudi o oblikovanju demografskega sklada. O njem sicer že potekajo usklajevanja, "vendar bi želeli neko vmesno informacijo, kako daleč so in ali se kje zatika", je povedal Erjavec. Glede regresa za vse upokojence je dodal, da je na politični ravni usklajen, zdaj pa je treba pogledati le še, od kje bodo zagotovili sredstva.

Na sestanku so obravnavali tudi stanje na področju migracij. Po Erjavčevih besedah je položaj v regiji, tudi po zaslugi nizkih temperatur, trenutno normalen in obvladljiv.

Židan pa je koaliciji predstavil aktualno dogajanje, povezano s ptičjo gripo. "Koalicijo sem obvestil, da smo dodatno pregledali 14 primerov suma ptičje gripe, ki so bili negativni ter da v tem trenutku pristojni veterinarski inštitut preiskuje še štiri primere. Skupno imamo do zdaj dva pozitivna primera, na Pragerskem in Lentu," je dejal po sestanku.