c S

ZNP proti imenovanju Uroša Grilca za generalnega direktorja RTVS

09.01.2017 14:53 Ljubljana, 09. januarja (STA) - Izvolitev nekdanjega ministra za kulturo Uroša Grilca za generalnega direktorja RTVS bi bila po mnenju Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) nesprejemljiva. Ob tem pozivajo programski svet RTVS, naj prestavi odločanje o generalnem direktorju, DZ pa naj v zakon vnese prepoved imenovanja na takšno funkcijo za nekdanje funkcionarje.

Izvolitev Grilca bi bila po mnenju ZNP "norčevanje iz zakonodaje, zdrave pameti in vseh, ki si prizadevajo za neodvisnost civilne družbe in medijev od politike".

Opozarjajo, da zakon o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) določa, da v programski svet javne RTV ne morejo biti izvoljene oziroma imenovane osebe, ki so ob imenovanju ali v obdobju petih let pred imenovanjem bile člani organov političnih strank, poslanci ali uslužbenci v Evropskem parlamentu in funkcionarji v EU, poslanci v državnem zboru, ministri, predsednik vlade, predsednik republike, državni sekretarji in drugi funkcionarji vladnih organov, župani, državni svetniki itd.

Ker je bil Uroš Grilc minister v obdobju zadnjih petih let, ne bi mogel biti izvoljen v programski svet RTVS, po drugi strani pa mu zakonska določba ne prepoveduje imenovanja za generalnega direktorja RTVS, opozarjajo. To je po mnenju združenja " svojevrstni absurd in v nasprotju z duhom zakona".

ZNP zato poziva programski svet, naj prestavi odločanje o generalnem direktorju za nekaj mesecev, do takrat pa naj državni zbor odpravi sporno vrzel v zakonu tako, da za generalne direktorje RTVS, njihove namestnike in pomočnike, programske in druge direktorje javnega radia in televizije ter njihove odgovorne urednike veljajo enaka pravila kot za člane programskega sveta.

Kot so še zapisali, si državljani, ki za javno RTV plačujejo obvezni prispevek, zaslužijo, da je ne vodijo politiki in donedavni politični funkcionarji. "V nasprotnem primeru bo ZNP pozvalo državljane k bojkotu, reklamacijam in drugim oblikam neplačevanja obveznega RTV prispevka," so še dodali.