c S

Korak naprej za postavitev nacionalnega organa za kibernetsko varnost

09.01.2017 08:11 Ljubljana, 07. januarja (STA) - Vlada je naložila uradu za varovanje tajnih podatkov, da najkasneje do 31. januarja letos pripravi pravne podlage, ki bodo osnova za prevzem pristojnosti nacionalnega organa za kibernetsko varnost. Vzpostavitev tega organa predvideva strategija kibernetske varnosti, ki jo je vlada sprejela 25. februarja lani.

Medresorska delovna skupina za pripravo strategije kibernetske varnosti je oblikovala predlog, po katerem vlogo nacionalnega organa za kibernetsko varnost prevzame Urad Vlade RS za varovanje tajnih podatkov. Ta predlog je na svoji seji potrdil tudi Strateški svet Sveta za razvoj informatike, so pred dnevi sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vzpostavitev organa ni zgolj zahteva sprejete strategije, ampak tudi direktive o ukrepih za zagotavljanje visoke skupne ravni varnosti omrežij in informacij v Evropski uniji (t.i. NIS direktive), pomeni pa tudi izpolnitev zaveze dane zvezi Nato.

Vzpostavitev nacionalnega organa za kibernetsko varnost, kot eno od prednostnih nalog na področju zagotavljanja kibernetske varnosti, predvideva tudi slovenska resolucija o strategiji nacionalne varnosti in je samo prva v nizu nujnih nalog za učinkovito in celovito zagotavljanje kibernetske varnosti v Sloveniji.