c S

V Republiki srbski bodo praznovali sporni praznik

09.01.2017 09:05 Banja Luka, 09. januarja (STA) - V Republiki srbski bodo danes z nizom slovesnosti obeležili sporni praznik, dan Republike srbske, med drugim tudi z vojaško parado. Na slovesnosti v Banja Luki pričakujejo tudi srbskega predsednika Tomislava Nikolića.

Ustavno sodišče BiH je v začetku decembra lani zavrnilo referendum, ki so ga 25. septembra izvedli v Republiki srbski, in njegov izid. Po mnenju sodišča je bil referendum, na katerem so odločili, da 9. januar ostane dan Republike srbske, v nasprotju z ustavo BiH.

Ta datum je namreč za marsikoga v BiH sporen, saj gre za dan, ko je leta 1992 del srbskih poslancev v parlamentu takratne BiH sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi "republike srbskega naroda v BiH", kar je privedlo do vojne.

A predsednik Republike srbske Milorad Dodik je večkrat dal vedeti, da bodo bosanski Srbi praznik obeležili. V pogovoru za petkovo izdajo banjaluškega časnika Glas Srpske pa je ljudi pozval, naj se množično udeležijo današnjih slovesnosti.

Praznovanje spornega praznika mnogi vidijo kot del teženj Republike srbske po osamosvojitvi. Dodik je v petkovem intervjuju ponovil, da od te ideje ne namerava odstopiti oz. da jo bodo uresničili, ko bodo za to izpolnjeni pogoji, je povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.