c S

Strokovnjaki za globalno in nacionalno varnost na okrogli mizi o novih izzivih

05.01.2017 08:33 Ljubljana, 04. januarja (STA) - Strokovnjaki za globalno, evropsko in nacionalno varnost so danes na okrogli mizi v Cankarjevem domu opozorili na različne izzive varnosti, s katerimi se bo potrebno spopasti v bližnji prihodnosti. Zunanji minister Karl Erjavec je v uvodnem nagovoru izpostavil, da na račun varnosti ne smemo izgubiti svobode.

Erjavec je na današnji okrogli mizi, ki je potekala v okviru letnega posveta slovenske diplomacije, poudaril pomen varnosti in svobode. "Koncepta varnosti in svobode sta neločljivo povezana," je poudaril in nadaljeval, da ne smemo pasti v zanko, ko bi imeli več varnosti na račun svobode.

Izrazil je tudi upanje, da kljub nizki oceni ogroženosti nimamo varljivega občutka, da je Slovenija zelo varna in da se ne more nič zgoditi.

Med varnostnimi izzivi je izpostavil konflikte v svetu in bližini, ki so se zaostrili, ter tudi kibernetsko grožnjo. "Moramo se zavedati, da so migracije in drugi izzivi izjemno kompleksni in prepleteni. Potreben je celosten pristop k reševanju, ki pa mora v ospredje postaviti predvsem človeka," je še dejal.

Sogovorniki so na okrogli mizi, ki je potekala v organizaciji ministrstva za zunanje zadeve, opozorili, da bo treba konkretno spremeniti načine delovanja za zagotavljanje varnosti pri nas in v EU.

Strokovnjakinja s področja evropske zunanje politike Sabina Lange je opozorila, da varnosti v Evropi ne morejo zagotavljati zgolj evropske institucije, ampak je pomembna tudi vloga držav članic.

Ob tem je dodala, da bo treba premisliti tudi slovenski proračun ter začeti več vlagati v varnost in obrambo. Ocenila je, da bi lahko Slovenija že sedaj za varnost in obrambno namenila 1,4 ali 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda, čeprav bo treba razmisliti, kako povečati proračunske vire.

Tudi strokovnjak za področje nacionalne varnosti in obramboslovja Iztok Prezelj je menil, da EU in zveza Nato ne bosta poskrbela za prave načine reševanja ogroženosti. Po njegovem je rešitev Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki lahko preko različnih mehanizmov vrne Evropo nazaj na stare poti.

Med glavnimi grožnjami je namreč izpostavil ravno porast desnice, ki je sposobna uničiti EU in vse kar je nastalo po drugi svetovni vojni. Povedal je še, da če bomo to dopustili, bomo "s tem pokazali, da se nismo nič naučili iz zgodovine".

Na zgodovinsko refleksijo pa je opozoril tudi strokovnjak za področje sociologije globalizacije Rudi Rizman. V zadnjih 26 letih so se po njegovem resno spremenile globalne razmere. Trenutno se nahaja svet v času, ko umira star sistem, novega pa še ni na vidiku. Ocenil je, da je to lahko nevarno in svetoval, da se je potrebno učiti iz zgodovine.

Varnostne razmere pa niso bile v ospredju le na današnji okrogli mizi, ampak tudi tekom celotnega letošnjega posveta diplomacije. Posvet vodij slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništev se je začel v torek. Diplomate so nagovorili predsednik republike Borut Pahor, premier Miro Cerar, zunanji minister Karl Erjavec in v imenu predsedujoče EU tudi malteški premier Joseph Muscat. V četrtek pa bo diplomate ob zaključku posveta nagovoril še predsednik DZ Milan Brglez.