c S

Svet za nacionalno varnost danes o oceni ogroženosti Slovenije in ukrepih

04.01.2017 08:35 Ljubljana, 04. januarja (STA) - Svet za nacionalno varnost se bo danes seznanil z aktualno oceno ogroženosti Slovenije z vidika mednarodnega terorizma in razpravljal o predlogu novele zakona o tujcih, ki je obtičala v vladnem postopku. Politiki, tudi v koalicijskih strankah, se sicer glede ukrepov v primeru spremenjenih migrantskih razmer, ki jih predvideva novela, razhajajo.

Seje sveta za nacionalno varnost se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Predsednik vlade Miro Cerar je sicer poleg članov na sejo povabil tudi predsednika državnega zbora Milana Brgleza, predsednika državnega sveta Mitjo Bervarja in predstavnika največje opozicijske stranke v DZ.

Cerar je sklic sveta napovedal na zadnjem srečanju koalicije pred božičnimi prazniki. Tedaj je odmeval teroristični napad s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je umrlo 12 ljudi. V prvih urah novega leta pa je bilo v strelskem napadu v nočnem klubu v Istanbulu ubitih najmanj 39 ljudi, med njimi številni tujci.

Slovenski varnostni organi so ob napadu v Berlinu sporočili, da ocena ogroženosti pri nas ostaja nizka, vendar so veljali v prazničnih dneh poostreni varnostni ukrepi.

V prihodnjih dneh je v skladu z napovedjo koalicije pričakovati intenzivne pogovore o varnostnih razmerah in noveli zakona o tujcih. To so v času, ko je v vladnem postopku, dopolnjevali s pripombami iz pravne stroke in nevladnih organizacij. Pristojni iščejo rešitve, ki bodo zagotavljale visoko stopnjo varnosti in bodo hkrati v ustavnih okvirih in v okvirih mednarodnega prava. Glede predloga so razhajanja tudi v sami SMC, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pa je že večkrat opozorila, da se z ukrepi mudi.