c S

Na posvetu diplomacije danes v ospredju prihodnost EU

04.01.2017 08:35 Brdo pri Kranju, 04. januarja (STA) - Na Brdu pri Kranju se bo danes nadaljeval 21. letni posvet slovenske diplomacije. Udeležence bosta danes nagovorila predsednik vlade Miro Cerar in malteški premier Joseph Muscat. Malta je namreč s 1. januarjem prevzela polletno predsedovanje EU. V okviru posveta pa bo v Ljubljani potekala tudi javna razprava o prihodnosti EU.

Na okrogli mizi z naslovom Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti - evropska varnost bodo sodelovali strokovnjakinja s področja evropske zunanje politike Sabina Lange, strokovnjak za področje nacionalne varnosti in obramboslovja Iztok Prezelj, strokovnjak za področje sociologije globalizacije Rudi Rizman in strokovnjak za mednarodne odnose Zlatko Šabič.

Slovenske diplomate bo zadnji dan posveta v četrtek nagovoril predsednik državnega zbora Milan Brglez, prvi dan pa sta jim spregovorila zunanji minister Karl Erjavec in predsednik države Borut Pahor.

Erjavec je v nagovoru dejal, da nas v letošnjem letu čakajo takšni izzivi kot v preteklem, to so migracije, terorizem in varnost. Kot je poudaril, v naši soseščini nismo uspeli rešiti nobene krize, zato situacija ostaja podobna kot lani.

Predsednik Pahor pa je v nagovoru med glavnimi nalogami slovenske zunanje politike v letošnjem letu izpostavil evropsko politiko in odnose s sosednjo Hrvaško. Poudaril je pomen zagotovitve in krepitve varnosti ter omogočanja vsestranskega napredka države.

Posvet večinoma poteka za zaprtimi vrati, razen uvodnih nagovorov, ki jih lahko spremljajo tudi novinarji.

Letni posveti diplomacije so forum za poglobljene strokovne razprave o aktualnih vprašanjih slovenske zunanje politike ter svetovnih izzivih. Običajno predstavljajo dobro priložnost za izmenjavo mnenj in izkušenj vodij diplomatsko-konzularnih predstavništev in naj bi bili tudi pomembni pri načrtovanju in izvajanju zunanjepolitičnih aktivnosti Slovenije.