c S

Zaposleni v Franciji odslej s pravico do odklopa

03.01.2017 10:19 Pariz, 03. januarja (STA) - V Franciji z novim letom v veljavo stopa določilo, ki zaposlenim v podjetjih z več kot 50 zaposlenimi daje pravico, da po koncu delovnika izklopijo komunikacijske naprave oziroma ignorirajo službene telefonske klice in elektronsko pošto. Podrobnosti izvajanja zakona bodo sicer stvar dogovora med delodajalci in zastopniki delavcev.

Zakonodajno določilo je del reforme francoske delovne zakonodaje, pod katero se je podpisala ministrica za delo Myriam El Khomri, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ministrstvo se je pri uvedbi novosti med drugim sklicevalo na študijo, ki navaja, da 37 odstotkov vprašanih svoja službena komunikacijska sredstva uporablja tudi po koncu delovnika ali ob koncih tedna.

Reforma trga dela je sicer sprožila burno nasprotovanje in serijo protestov po državi. Vlada je reformo sprejela julija, in sicer brez glasovanja v parlamentu. To je povzročilo razkol med vladajočimi socialisti, saj so nekateri poslanci - tako kot francoska javnost - nenaklonjeni spremembam.

Francoska vlada želi z reformo odgovoriti na izzive visoke francoske brezposelnosti. Ta vztraja pri okoli deset odstotkih, pri mladih pa se je povzpela na 25 odstotkov. Reforma olajšuje zaposlovanje in odpuščanje, vprašanje razporejanja delovnega časa v okviru 35-urnega tedenskega delovnika pa je z zakonske ravni preselila na raven dogovarjanja v podjetjih.