c S

Spremembe trošarin in davščin lani niso krojile inflacije

03.01.2017 09:02 Ljubljana, 03. januarja (STA) - Za razliko od prejšnjih let, ko so spremembe trošarin, predvsem za naftne derivate, pomembno vplivale na stopnjo inflacije, lani ni bilo tako. Spremembe trošarin na skupno letno inflacijo v letu 2016 niso vplivale, ugotavlja državni statistični urad.

Medtem ko so se v prejšnjih letih trošarine za naftne derivate spreminjale skoraj mesečno, pa je bilo sprememb davščin in trošarin v letu 2016 bistveno manj.

Pravzaprav je vlada v trošarine posegala le v prvi polovici leta. Februarja je zvišala trošarine za pogonska goriva, aprila pa so bile uveljavljene spremembe pri okoljski dajatvi, ki se plačuje zaradi onesnaževanja zraka z emisijo ogljikovega dioksida.

Zaradi višjih trošarin za pogonska goriva so bile cene v skupini prevoz ob koncu leta 2016 za 0,2 odstotne točke višje, kot bi sicer bile ob nespremenjenih trošarinah, so izračunali na statističnem uradu. Cena najbolje prodajanega 95-oktanskega bencina se je sicer v letu 2016 zvišala za 7,4 odstotka na 1,271 evra za liter.

Cene življenjskih potrebščin so se lani v Sloveniji zvišale za 0,5 odstotka. Po metodologiji, ki se uporablja za primerjavo gibanja cen v EU, pa je bila letna stopnja inflacije 0,6-odstotna.