c S

Informacijski pooblaščenec izdal smernice o varstvu osebnih podatkov v delovnih razmerjih

21.12.2016 17:11 Ljubljana, 21. decembra (STA) - Informacijski pooblaščenec je na podlagi prijav kršitev varstva osebnih podatkov v delovnih razmerjih in zaprosil za mnenje na tem področju izdal publikacijo s smernicami, ki bodo delodajalcem in upravljavcem zbirk osebnih podatkov v pomoč pri zagotavljanju zakonite obdelave osebnih podatkov, delavcem pa pri uresničevanju njihovih pravic.

"Delovna razmerja sodijo med področja, kjer informacijski pooblaščenec beleži veliko število tako prijav zaradi kršitev varstva osebnih podatkov kot tudi zaprosil za mnenja," so navedli v sporočilu za javnost. Obstoječo zbirko več kot 340 mnenj na tem področju so tako dopolnili s smernicami, ki so namenjene predvsem vodilnim kadrom ter pravnim, kadrovskim in IT službam delodajalcev, pa tudi delavcem in sindikalnim združenjem.

Smernice jim tako služijo kot vodilo, kako med drugim ravnati pri vprašanjih (ne)dopustnosti zbiranja določenih vrst osebnih podatkov v različnih situacijah, nadzora bolniškega staleža in (ne)dopustnosti videonadzora delavcev. V publikaciji so tudi napotki glede obdelave občutljivih osebnih podatkov in nadzora uporabe službenih sredstev, kot so vpogled v službeni računalnik, delavčevo elektronsko pošto in porabo na službenem telefonu.

"S pomočjo smernic naj bi upravljavci dobili priporočila, kako naj v praksi zadostijo zahtevam zakona o varstvu osebnih podatkov," je Informacijski pooblaščenec navedel v javno dostopni publikaciji. Hkrati so poudarili, da čeprav obdelavo osebnih podatkov na delovnopravnem področju ureja kar nekaj zakonov, obstajajo številne "sive cone", ko obdelave osebnih podatkov ne ureja noben zakon in je treba presojati od primera do primera.

Težave pri urejanju podatkov se po njihovih navedbah pojavljajo predvsem takrat, ko delodajalci osebne podatke delavcev pridobijo z uporabo številnih novih tehnologij, ki jih uporabljajo za povečanje hitrosti in učinkovitosti delovnega procesa. Hiter razvoj novih tehnologij daje delodajalcem tudi nešteto možnosti, da nadzirajo svoje zaposlene, "zaradi česar postaja vprašanje zasebnosti na delovnem mestu vse bolj kompleksno".

Kot še poudarja Informacijski pooblaščenec, je pri obdelavi osebnih podatkov v razmerju delavec-delodajalec treba upoštevati in razumeti interese obeh. Delodajalce v nadzor zaposlenih med drugim žene bolj racionalna izraba delovnega časa in delovnih sredstev, učinkovitost dela in preprečevanje morebitnih zlorab. Hkrati pa imajo tudi delavci poleg obveznosti iz delovnega razmerja tudi pravice osebne narave.