c S

Nussdorferjeva in Kopač Mrakova ugotavljata napredek pri uresničevanju priporočil varuha

21.12.2016 08:26 Ljubljana, 20. decembra (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes na delovni obisk znova sprejela ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Pri pregledu uresničevanja priporočil varuhinje sta ugotovili precejšen napredek, predvsem na področju zakonodaje, je zapisano v sporočilu po srečanju. Izmenjali sta tudi poglede na nekatera pereča vprašanja.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je varuhinji predstavila nekatere ukrepe, ki jih pripravlja ministrstvo, ter zakonodajne predloge. Pri tem je kot enega ključnih projektov za leto 2017 navedla reorganizacijo centrov za socialno delo. Ti naj bi bili bolj razbremenjeni administracije, bolj dostopni, imeli naj bi tudi bolj proaktivno vlogo, so po srečanju sporočili pri varuhu.

Za novelo zakona o socialnem varstvu je ministrica povedala, da naj bi šla v javno obravnavo v sredo, predstavila pa je tudi nekaj drugih prizadevanj. Med drugim si bodo na ministrstvu prizadevali za sprejem družinskega zakonika, uvedbo informativnega izračuna za določene socialne pravice, spremembe pri dodeljevanju socialnih pravic ter spodbujanje aktivnosti dolgotrajnih prejemnikov socialne pomoči in dolgotrajno brezposelnih.

Namestnik varuhinje Ivan Šelih je ministrico znova opozoril na že dalj časa perečo problematiko nameščanja oseb v varovane oddelke socialno varstvenih zavodov, pri tem pa izrazil zadržanost do uvajanja varnostnih služb v zavode. Zanimalo ga je tudi, kako se bo izvajal že skoraj dosežen dogovor v zvezi z nameščanjem oseb, ki so na prestajanju kazni zapora, na varovane oddelke ali v domove za starejše.

Državna sekretarka za ministrstvu Martina Vuk je povedala, da pri reševanju nameščanja oseb zaenkrat iz evropskih sredstev pripravljajo projekte za sprostitev kapacitet, kjer bodo oblikovali varovane oddelke. V 2017 bodo pregledali tudi zakon o duševnem zdravju in preverili njegovo učinkovitost.

Varuhinja je ministrstvo opozorila, da še vedno ni odpravljena diskriminacija pri ureditvi pravice do brezplačnega prevoza oseb z motnjami v duševnem razvoju, ki so med 18. in 26. letom starosti vključene v posebni program vzgoje in izobraževanja. Ministrica je v zvezi s tem pojasnila, da rešitev iščejo medresorsko in jo pričakujejo kmalu.

Svetovalka pri varuhu Brigita Urh je posebej opozorila na problematiko alergij otrok na hrano in v zvezi s tem na zavrnilne odločbe o pravicah do dodatka za nego otroka. Pri tem so se strinjali, da ozko in rigidno tolmačenje predpisov ni skladno z načelom pravičnosti in dobrega upravljanja, so navedli v sporočilu.

Svetovalec pri varuhu Lan Vošnjak je opozoril na primer uveljavljanja pravic iz javnih sredstev za samostojne podjetnike. Varuh namreč še vedno prejema pobude, kjer jim pri izračunu upoštevajo fiktivnih 75 odstotkov minimalne plače, ne pa realnih sredstev, zaradi česar so posledično oškodovani tudi njihovi otroci pri izračunu štipendij. Ministrica je poudarila, da so centri za socialno delo dobili jasna navodila, kako naj v takšnih primerih ukrepajo. Odvisno od primerov bi morali centri upoštevati ugovor posameznikov v zvezi z realno višino njihovih dohodkov oziroma podatke Finančne uprave RS.

Sicer pa varuhinja na področjih, za katera je pristojno ministrstvo za delo, v zadnjem času prejema nekaj manj pobud, je pa veliko klicev v zvezi s socialno problematiko.