c S

Državni svet izglasoval veto na uzakonitev možnosti odpoklica župana

21.12.2016 08:16 Ljubljana, 20. decembra (STA) - Državni svet je danes z 20 glasovi za in nobenim proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o lokalni samoupravi, ki uzakonja možnost odpoklica župana med mandatom. Predlog veta je vložila interesna skupina lokalnih interesov. Institutu odpoklica župana namreč nasprotujejo v občinah, saj menijo, da lahko zamaje stabilnost lokalne samouprave.

V četrtek je DZ s 45 glasovi za in 19 proti sprejel novelo zakona o lokalni samoupravi in s tem uzakonil možnost odpoklica župana med mandatom. Noveli, ki je v javnosti naletela na močan odziv, so izrekli podporo poslanci SMC, DeSUS in ZL, proti pa so bili njihovi poslanski kolegi v SD, SDS in NSi.

Državni svet (DS) je noveli nasprotoval že v okviru zakonodajnega postopka, saj meni, da je sistem lokalne samouprave stabilen, kar pa bi institut odpoklica župana lahko ogrozil, je spomnil vodja interesne skupine lokalnih interesov Milan Ozimič. Po njegovih besedah novela v ničemer ne rešuje problematike nezadovoljstva volivcev z delom župana.

Ozimič je izpostavil, da so s predlogom veta prisluhnili zaskrbljenosti združenja občin, skupnosti občin in združenja mestnih občin, da se bo institut odpoklica župana zlorabljal v politične namene. Opozoril je, da se župana lahko razreši iz krivdnih razlogov, kar ureja zakon v 90. b členu, ne bi pa smeli po njegovih besedah razrešitvi botrovati politični razlogi ali županovi nepopularni ukrepi.

V svetniški razpravi je bilo večkrat slišati tudi poziv k celoviti in enoviti ureditvi vprašanja politične odgovornosti funkcionarjev tako na državni kot lokalni ravni. Ob tem so svetniki izpostavili, da so poleg predsednika republike župani edini funkcionarji, ki jih volivci izvolijo neposredno po sistemu absolutne večine.

Svetnike je tudi zmotilo, da novela volivcem daje možnost odpoklica župana med mandatom, ne pa tudi možnosti odpoklica drugih izvoljenih občinskih funkcionarjev, torej občinskih svetnikov. Ključne odločitve, kot je npr. proračun, pa sprejema prav občinski svet kot glavni organ odločanja in ne župan, so dodali razpravljavci.

"Kdor je izvolil, mora imeti tudi pravico odpoklicati," pa je že v četrtek na seji DZ poudaril prvopodpisani pod novelo Jani Möderndorfer (SMC). Novela zato po njegovih besedah volivcem poleg volilne in referendumske pravice daje še pravico odpoklica župana. Kot je dejal, ni nenavadno, da noveli najbolj nasprotujejo župani in "stranka, ki ima največ županov".

Kljub izglasovanemu vetu vendarle kaže, da ponovna podpora noveli ni vprašljiva, saj so jo še enkrat napovedali v SMC, DeSUS in opozicijski ZL, kar bi zadostovalo za absolutno večino 46 poslanskih glasov, ki je potrebna po vetu. Proti noveli ostajajo v koalicijski SD.

Sicer je bila novela zakona o lokalni samoupravi del volilnega svežnja šestih zakonov, ki so ga predlagale SMC, DeSUS, SD in takratna ZaAB. Z njim bi iz politike tako na državni kot lokalni ravni izločili funkcionarje, ki bi bili pravnomočno obsojeni na nepogojno zaporno kazen, daljšo od pol leta.

Na parlamentarnem odboru pa je preživela le novela zakona o lokalni samoupravi, za sprejetje katere je zadostovala že navadna večina. Pod predlog uzakonitve instituta odpoklica župana se je podpisala tudi ZL.