c S

Nedolžni kranjski bombaš od države terja 160.000 evrov odškodnine

19.12.2016 14:07 Kranj, 19. decembra (STA) - Dejan Savić, ki je bil leta 2010 obsojen za povzročitev splošne nevarnosti zaradi domnevnega bombnega napada na kranjsko policijsko stavbo 15. maja 2009, po navedbah Dnevnika terja od države 160.000 evrov odškodnine za čas, ki ga je neupravičeno prebil za rešetkami. Sodba je bila namreč kasneje zaradi nezakonito pridobljenih dokazov razveljavljena.

V petek se je na kranjskem okrožnem sodišču začela obravnava Savićeve odškodninske tožbe. Kot poroča današnji Dnevnik, je poskus poravnave propadel po nekaj minutah. Savićeva odvetnica Anka Kozamernik pa pravi, da "ima občutek, da bo zadeva epilog dobila na evropskih sodiščih, če se bo pri nas postopek zavlačeval".

Kot je ocenila, je država na njihovo zahtevo po malo več kot 160.000 evrih odškodnine odgovorila z res mizerno in sramotno ponudbo. Kozamernikova je predlagala tudi mediacijo, a zanjo ni bilo soglasja. Že prej pa se je postopek vlekel nerazumljivo dolgo, je poudarila Kozamernikova.

Policisti so Saviću kot mladoletnemu vzeli vzorec DNK in ga potem uporabili pri dokazovanju, da je leta 2009 na stavbo kranjske policije vrgel bombo, ki je povzročila gmotno škodo. Odvetnica je že tedaj opozarjala tožilstvo in sodnico, da je šlo za neprimerno hrambo vzorcev DNK in da je tak dokaz glede na evropsko sodno prakso nezakonit.

Sodišče je kljub temu Savića obsodilo na dve leti zapora. Da sta obtožba in sodba temeljila na nezakonito pridobljenih dokazih, pa sta nato ugotovila vrhovno in ustavno sodišče. Danes 25-letni Savič sedaj od države zahteva odškodnino za 21 mesecev, ki jih je do razveljavitve sodbe presedel za rešetkami.