c S

DZ danes o odpoklicu župana in večjih pooblastilih občinskim redarjem

15.12.2016 11:18 Ljubljana, 15. decembra (STA) - Državni zbor bo v današnjem delu redne seje, ki jo je začel v ponedeljek, obravnaval noveli zakona o lokalni samoupravi (predlog) in zakona o občinskem redarstvu (predlog). Novela zakona o lokalni samoupravi predvideva uzakonitev možnosti odpoklica župana, novela zakona o občinskem redarstvu pa občinskim redarjem daje nekatera dodatna pooblastila.

Uvedbi instituta odpoklica župana so novembra na seji odbora za notranje zadeve nasprotovali v Skupnosti občin Slovenije, v državnem svetu, SDS in SD, saj so menili, da dopušča preveč zlorab. Noveli nasprotujejo tudi v SLS, ki ima veliko število županov. V primeru, da bo novela sprejeta, v zunajparlamentarni stranki napovedujejo zahtevo za ustavno presojo.

Na dnevnem redu je danes tudi paket volilnih zakonov, s katerimi so želeli predlagatelji iz politike izločili pravnomočno obsojene na nepogojno zaporno kazen, daljšo od pol leta, za katere pa se po odločitvi na odboru za notranje zadeve končuje postopek.

Novela zakona o občinskem redarstvu, o kateri bo DZ opravil prvo obravnavo, občinskim redarjem daje nekatera dodatna pooblastila. Med drugim bi smel uporabiti telesno silo in plinski razpršilec tudi v primerih, ko oseba ne bo upoštevala njegovega ukaza.

Proti noveli so se že izrekli v Piratski stranki Slovenije. V državni zbor so vložili peticijo z več kot 5000 podpisi, s katero DZ pozivajo k njeni zavrnitvi. Prepričani so namreč, da redarji z novelo dobivajo pooblastila, ki so vedno bolj podobna policijskim.