c S

Vrh EU o eksplozivnih temah: Turčiji, Rusiji, migracijah, brexitu

15.12.2016 08:19 Bruselj, 15. decembra (STA) - Vrh EU se bo danes v Bruslju sestal na zadnjem letošnjem zasedanju, ki je po oceni bruseljskih virov pravo "minsko polje" občutljivih tem, od ratifikacije sporazuma EU in Ukrajine, odnosov s Turčijo in Rusijo ter solidarnosti pri soočanju z migracijami do brexita. Po skupnem zasedanju z Veliko Britanijo bo še ločeno srečanje EU27 o brexitu.

Občutek je, kakor da hodimo po minskem polju, saj je na dnevnem redu toliko vprašanj, pri katerih se lahko zatakne, so v pričakovanju vrha ocenili bruseljski viri.

Prvo pričakovano sporočilo vrha je, da je EU kljub zaostrenim odnosom z Ankaro še naprej zavezana izvajanju begunskega dogovora s Turčijo, saj ta deluje.

Razprava o prekinitvi pristopnih pogajanj s Turčijo, pri čemer vztraja Avstrija, ki je zaradi tega v torek blokirala sprejetje širitvenih sklepov, ni predvidena.

Na vrhu se pričakuje tudi rešitev nizozemskega problema z ratifikacijo sporazuma o krepitvi vezi med EU in Ukrajino s potrditvijo določenih zagotovil za Nizozemce.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande naj bi pozvala k šestmesečnemu podaljšanju gospodarskih sankcij proti Rusiji zaradi Ukrajine.

Slovenski premier Miro Cerar pa naj bi v okviru razprave o notranji varnosti na vrhu opozoril na nejasnosti v povezavi s sistematičnim nadzorom vseh potnikov na meji EU.

Po skupnem vrhu se bo sedemindvajseterica sestala brez britanske premierke Therese May na neformalni večerji o brexitu. Glavno sporočilo naj bi bilo, da je pripravljena na pogajanja.