c S

Leto 2016: Več odmevnih sodb in začetkov novih sojenj

12.12.2016 10:40 Tudi v letu, ki se poslavlja, so na slovenskih sodiščih izrekli nekaj odmevnih sodb. Med drugim je leto prineslo prvo obsodilno sodbo za bančni kriminal, končalo se je ponovljeno sojenje v zadevi Istrabenz. Prav tako se je začelo več medijsko odmevnih sojenj, denimo sojenje zdravniku Ivanu Radanu in ponovljeno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik.

Aprila se je začelo dolgo pričakovano ponovljeno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Za razliko od prvega sojenja, v katerem je bila pravnomočna obsojena le četverica, ki naj bi skrbela za prevoz droge in s tem povezano logistiko v Italiji, je tokrat na zatožno klop sedlo le 15 od sprva 17 obtoženih.

Anes Selman, eden od štirih že pravnomočno obsojenih, je namreč pobegnil v BiH in je izključen iz postopka, obramba Zdenke Kondić pa je uspela izločiti dokaze, ki so jo obremenjevali, tako da Kondićeva ni več med obtoženimi.

Čeprav so tisti, ki so delovali v Italiji, že obsojeni, pa se na sodišču zdaj branijo očitkov o hudodelskem združevanju. Ta del prve prvostopenjske sodbe je namreč višje sodišče razveljavilo.

Sojenje teče pospešeno, običajno na teden potekajo kar tri obravnave, a ne kaže, da bi ga lahko zaključili še letos, dodatni datumi obravnav so že razpisani za začetek prihodnjega leta. Sodnica, ki vodi postopek, je namreč sklenila, da bodo prebrali prav vsako stran več tisoč strani dolgega spisa, razdeljenega po sklopih. Tako so se za urugvajskim delom dokazov, s katerim so že opravili, lotili italijanskih, naslednji v vrsti so srbski in nato slovenski.

V zadevi Istrabenz znova zaporne kazni

Veliko pozornosti je poleti dobila sodba v ponovljenem sojenju na prvi stopnji v zadevi Istrabenz. Igor Bavčar in brata Sušinski so bili znova obsojeni na zaporne kazni.

V medijih se je kmalu po sodbi sicer pojavil posnetek Bavčarja med igranjem košarke, kar je sprožilo nekatera vprašanja, saj Bavčar po prvi sodbi zaradi preprodaje Istrabenzovih delnic ni mogel na prestajanje kazni zaradi hudih zdravstvenih težav.

Zadeva zastara prihodnje leto junija in do takrat mora biti o njej odločeno pravnomočno. Pravosodni minister Goran Klemenčič je po objavi posnetka napovedal, da bodo ob morebitnem zastaranju zadeve Istrabenz letele glave, kar je sprožilo burne reakcije v sodstvu, ki je besede videlo kot pritisk ne le na sodno vejo oblasti, ampak na konkretno sodnico.

Pred koncem leta smo v Sloveniji dočakali tudi prvo, sicer še ne pravnomočno obsodbo za bančni kriminal. Nekdanja vodilna v Factor banki Dušan Valenčič in Boris Pesjak sta zaradi zlorabe položaja in oškodovanja Factor banke nepravnomočno obsojena na leto in tri mesece zaporne kazni.

Lansko poletje je javnost zelo pretresla tragična smrt 33-letnega ljubljanskega policista, v katerega je namerno trčil Samo Tadin. Tadin, ki je bil nekaj dni pred prometno nesrečo nasilen do svoje nekdanje partnerice, je policistom zameril takratno posredovanje, zato se jim je sklenil maščevati. Najel je vozilo, kupil daljnogled in 4. julija lani poklical 112, češ da bo doma vse pobil. V zasedi je na Ižanski cesti je počakal policijsko vozilo, ki je drvelo na intervencijo po njegovem klicu ter silovito trčil vanj. En policist je umrl, drugi je bil poškodovan.

Tadin je nesrečo preživel, na februarskem predobravnavnem naroku pa krivdo priznal. Sodišče ga je obsodilo na 30 let za zapahi, sodba je junija postala pravnomočna. Zdaj mu na ljubljanskem okrajnem sodišču sodijo še zaradi nasilja v družini.

Radan in Novič na sodbi čakata na prostosti

Izjemno veliko medijske pozornosti je poželo tudi sojenje zdravniku Ivanu Radanu, ki se je začelo zadnji februarski dan. Nekdanjemu zaposlenemu na intenzivni enoti nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra tožilstvo med drugim očita, da je šest svojih bolnikov umoril iz morilske sle, to naj bi storil s prevelikimi odmerki morfija, propofola in kalijevega klorida. Radan, ki se od maja brani s prostosti, obtožbe vztrajno zanika. Pričakovalo se je, da bo sodišče sodbo izreklo še letos, a očitno temu ne bo tako, saj je zadnja letošnja obravnava razpisana za 14. december.

Na sodišču so v dveh ločenih postopkih obravnavali tudi prenovo hiše nekdanje šefinje kabineta takratnega premierja Boruta Pahorja Simone Dimic v ljubljanskih Murglah. In po prvostopenjskih sodnih odločitvah sodeč, pri tem ni bilo nepravilnosti.

V prvem postopku je sodišče obravnavalo očitke tožilstva, da so hišo prenavljali z materialom, namenjenim Celovškim dvorom, dela pa naj ne bi plačali. Dimičeve ni bilo med obtoženimi, zaradi zlorabe položaja oziroma napeljevanju k temu kaznivemu dejanju so se na sodišču zagovarjali partner Dimičeve Roman Horvat, nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak in njena nekdanja desna roka Matej Košič. Sodišče je sredi novembra obtožene oprostilo teh očitkov, je pa tožilstvo takoj po sodbi napovedalo pritožbo.

Zaradi obnove hiše Dimičeve v Murglah oziroma posojila za obnovo so se na sodišču zagovarjali tudi bančniki. Ljubljansko okrožno sodišče je tri nekdanje vodilne v NLB - nekdanjega predsednika uprava Draška Veselinoviča in nekdanja člana uprave Mateja Narata in Mirana Vičiča - oprostilo očitanih kaznivih dejanj zlorabe položaja v primeru financiranja nakupa in obnove hiše.

Medije je vnovič zaposloval tudi eden od osamosvojitvenih dogodkov, sestrelitev helikopterja JLA 27. junija 1991, v katerem je bil Ljubljančan Toni Mrlak, ki naj bi načrtoval prestop k Teritorialni obrambi. Mrlakova vdova Emilija je namreč kot zasebna kazenska tožilka preganjala brigadirja Toneta Krkoviča, ki je dal sestreliti helikopter. Vendar je sodišče zavrnilo zahtevo Mrlakove za uvedbo preiskave, sama pa se ne bo pritožila, saj da je naredila vse, kar lahko posameznik naredi v sistemu in nima možnosti za uspeh.

Že leto dni traja sojenje nekdanjemu zaposlenemu na Kemijskem inštitutu Milku Noviču, obtoženemu umora svojega nekdanjega nadrejenega Janka Jamnika. Novič vsakršno krivdo zanika, po zadnjem pričanju nemškega izvedenca, ki je postavil dvom v trdnost dokazov, pa bo Novič sojenje spremljal s prostosti, saj mu je sodišče pripor, v katerem je bil skoraj dve leti, odpravilo.

Za Noviča precej obremenilno je sicer poročilo Nacionalnega forenzičnega laboratorija, medtem ko nemški izvedenec na podlagi delcev, najdenih na Novičevih rokah, ni mogel neizpodbitno trditi, da je Novič 14. decembra 2014 dejansko streljal.

Vir: STA, 11.12.2016