c S

Vlada nasprotuje predlagani noveli zakona o prikritih vojnih grobiščih

07.12.2016 17:17 Ljubljana, 07. decembra (STA) - Vlada nasprotuje rešitvam v predlogu novele zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je vložila skupina poslancev z Jožetom Tankom (SDS) na čelu. Vlada tako predlaga DZ sklep, da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

S predlagano novelo je skupina poslancev želela vzpostaviti podlago, da bi se postopki potrjevanja grobišč izvajali v skladu z zakonom, ki ureja kazenski postopek, tako da bi se zavarovali vsi dokazi ter bi v postopkih obvezno sodelovali organi odkrivanja in pregona kaznivih dejanj ter tudi sodstvo.

Kot navaja vlada, so prikrita grobišča kot kraji storitve kaznivih dejanj predmet policijske preiskave in nadaljnjih postopkov, predpisanih z zakonom o kazenskem postopku. V postopku odkrivanja prikritih vojnih grobišč je policija ves čas prisotna.

V postopek so vključeni ustrezni strokovnjaki, to so arheolog, fizični antropolog in forenzik. Dela potekajo pod nadzorom komisije in policije. Če pri preiskavi zaradi objektivnih okoliščin, kot je pretečeno dolgo obdobje, ne odkrijejo storilca, je izvedba prekopa grobišča mogoča po zakonu o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev.

Tudi pri izvedbi prekopov in sondiranj je prisotna policija, ker gre za kraj storitve kaznivega dejanja. Policija sočasno z izvedbo prekopa ali sondiranja zbere nove informacije, ki se razkrijejo ob prekopu, in ob zaključku del o morebitnih novih ugotovitvah v zvezi s konkretnim grobiščem obvesti pristojno državno tožilstvo.

Materialni ostanki oz. vsi predmeti, ki jih najdejo v prikritih grobiščih, so ustrezno zavarovani in prav tako predmet arheološke in antropološke analize, navajajo v sporočilu za javnost po današnji seji vlade. Materialni viri, najdeni v postopku odkrivanja prikritih vojnih grobišč, so tudi eden od virov identifikacije posmrtnih ostankov, če je ta mogoča.