c S

Izbrana deseterica najvplivnejših pravnikov za leto 2016

23.11.2016 16:51 Ljubljana, 23. novembra (ius-info) - Po mnenju strokovne in splošne javnosti so najvplivnejši pravnice in pravniki letošnjega leta (navedeni po abecednem redu): dr. Matej Avbelj, dr. Miro Cerar, ddr. Klemen Jaklič, dr. Neža Kogovšek Šalamon, Vlasta Nussdorfer, dr. Marko Pavliha, dr. Vasilka Sancin, dr. Andraž Teršek, dr. Verica Trstenjak in Jan Zobec.

Na osrednjem slovenskem pravnem portalu IUS-INFO se je končal šestnajsti izbor »10 najvplivnejših pravnikov«, ki je kot že tradicionalno potekal v dveh delih. Izmed dvajsetih finalistov, ki so bili največkrat predlagani v prvem delu, se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnic in pravnikov, ki so do 22. novembra do 12. ure, ko se je izbor končal, dobili največ glasov.

V prvem delu izbora so organizatorji prejeli kar več kot 140 različnih predlogov oziroma imen slovenskih pravnic in pravnikov, ki so bili letos po mnenju uporabnikov portala posebej prodorni in prizadevni pri svojem strokovnem delu. V drugem delu izbora so obiskovalci portala lahko oddali glas enemu izmed 20 finalistov, med katerimi je bila letos prvič enaka zastopanost pravnic in pravnikov.

Več kot 3.700 glasovalcev je postavilo tudi številna aktualna vprašanja in obrazložilo svoje glasovanje, pri čemer so navajali odlike najvplivnejših pravnic in pravnikov, kot so: strokovnost, širina in izkušnje, tudi mednarodne, javno izpostavljanje in angažiranost, kompetentnost, načelnost ter letos zelo pogosto politična neopredeljenost, kritičnost in delovanje pro bono.

Največkrat postavljena vprašanja za finaliste so zadevala upadanje zaupanja v sodstvo, kako izboljšati stanje v sodstvu in širše v pravosodju, stališča do založenih oporok na sodiščih, kako izboljšati študij prava, da bi dobili kakovostnejše pravnike, kako zagotoviti vladavino prava, mnenja pravnikov glede krčenja preiskave v kazenskem postopku, stališča do prostotrgovinskih sporazumov in brexita, kakšen naj bo proces, da se sodstvo osvobodi prijemov prejšnjega sistema ter postane resnično neodvisno in odgovorno ljudem.

Uvrstitev med deset najvplivnejših pravnikov pridobiva vse večjo veljavo v pravni in tudi širši javnosti. Družba IUS SOFTWARE, ki ureja in razvija portal IUS-INFO, bo izbrane pravnice in pravnike povabila na slovesno podelitev priznanj in okroglo mizo, s katero se izbor tradicionalno končuje.

Razpravo ob okrogli mizi pod skupnim naslovom »Pravo in politika – zaveznika ali nasprotnika?«, ki bo v sredo, 30. novembra 2016, ob 11. uri v ljubljanskem hotelu Lev, bo povezoval odvetnik Andrej Razdrih, odgovorni urednik revije Odvetnik. V razpravi bodo udeleženci odgovorili na vprašanja glasovalcev ter predstavili svoja stališča in predlagali rešitve za aktualne probleme v pravu in družbi. V ospredju bodo vprašanja o razmerjih med sodstvom in izvršilno vejo oblasti v Sloveniji, ali se politika pretirano in nedopustno vmešava v delo sodstva in ali sodstvo s svojimi odločitvami vpliva na politične procese v družbi ter kaj bi morala narediti politika, da bi izboljšala razmere v sodstvu, in kako bi lahko tudi sodstvo pomagalo k boljši politiki.

Družba IUS SOFTWARE vabi na okroglo mizo, odprto za javnost. Tudi letos se obeta zanimiva in polemična razprava.

Toni Tovornik
Urednik portala IUS-INFO