c S

Nekdanji generalni sekretar vlade Krašovec zapustil tudi sodniške vrste

09.11.2016 13:02 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Nekdanji generalni sekretar vlade Darko Krašovec je zapustil tudi sodniške vrste. Sodniški službi se je odpovedal sam, sodniška funkcija pa mu je z odločbo Sodnega sveta prenehala 18. septembra.

Sodni svet je Krašovčevo vlogo obravnaval na seji 13. oktobra, odločba pa mu je bila vročena 4. novembra, so za STA pojasnili na Sodnem svetu. Na podlagi odločbe je Krašovcu z 18. septembrom prenehala sodniška funkcija, in sicer na podlagi določbe zakona o sodniški službi, ki določa, da sodniku preneha sodniška funkcija, če se odpove sodniški službi s pisno vlogo.

Krašovec je sicer sredi septembra odstopil z mesta generalnega sekretarja vlade po tistem, ko se je znašel v disciplinskem postopku zaradi etičnih kršitev v enem izmed sodnih postopkov. Pred nekaj meseci se je znašel sredi medijske pozornosti, ker je v pravdnem postopku po ženinem pooblastilu zastopal gospodarsko družbo in zahteval izločitev vseh sodnikov in sodišč v državi, ker naj ne bi bili nepristranski in neodvisni, če odločajo o sporih, v katere je vpletena država, saj so na njeni plačilni listi.

O Krašovčevem ravnanju - zastopanju družinskega podjetja pred sodiščem in zahtevi za izločitev sodnikov - je na pobudo Sodnega sveta odločala tudi komisija za etiko in integriteto pri Sodnem svetu. Izdala je mnenje, da je Krašovec z zahtevo po izločitvi vseh sodnikov in sodstva v državi jemal ugled in dostojanstvo sodstva. Sodni svet je za Krašovca dal tudi pobudo za uvedbo disciplinskega postopka, ki so ga na vrhovnem sodišču uvedli.

Zaradi vseh očitkov je Krašovec predsedniku vlade Miru Cerarju ponudil svoj odstop z mesta generalnega sekretarja vlade, premier pa je njegov odstop sprejel. Ker mu je v času opravljanja dela generalnega sekretarja vlade sodniška funkcija mirovala, bi se Krašovec lahko vrnil v sodniške vrste, a se te ne bo zgodilo.