c S

Za predsednika vrhovnega sodišča za zdaj dve prijavi

08.11.2016 07:51 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Razpis za predsednika vrhovnega sodišča se izteče danes ob polnoči. Doslej pa so na Sodnem svetu prejeli dve vlogi. Kot so potrdili za STA, so prejeli kandidaturi vrhovnega sodnika Damijana Florjančiča ter vrhovnega sodnika svetnika Rudija Štravsa.

Tokratni razpis je že tretji za prvega moža vrhovnega sodišča. Dva dozdajšnja sta bila namreč zaradi različnih razlogov neuspešna.

Prvi razpis za predsednika vrhovnega sodišča je Sodni svet objavil aprila. Ker se na razpis ni prijavil nihče, ga je Sodni svet ponovil maja, nanj pa sta se prijavila vrhovna sodnika Vladimir Horvat in Rudi Štravs.

Sodni svet pri podaji mnenja ni podprl nobenega od njiju, občna seja vrhovnih sodnikov pa je izrazila podporo Štravsu. Slednje je pravosodni minister Goran Klemenčič označil kot neenotnost stroke, zaradi česar je postopek ustavil, Sodni svet pa pozval, naj razpis ponovi.

Predsednik Sodnega sveta Marko Novak je v začetku oktobra za Delo dejal, da iščejo "človeka z vizijo", ki ne bo usmerjen zgolj v delo vrhovnega sodišča. Novak je sicer menil, da bi določeno prednost pri izbiri imel kandidat s predsedniškimi izkušnjami na nižjih instancah.

Zdajšnjemu predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši mandat poteče konec tega meseca. Zato bodo vrhovni sodniki v torek na občni seji odločali o začasnem vodenju vrhovnega sodišča. Kandidatka za začasno predsednico je dosedanja podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto.

Kandidati za predsednika vrhovnega sodišča so morali ob prijavi priložiti življenjepis z opisom svoje strokovne dejavnosti, šestletni strateški program dela sodišča in dokazila, da so sodnik sodišča enakega ali višjega položaja ter da sodniško službo uspešno opravljajo vsaj tri leta.

Predsednika vrhovnega sodišča imenuje državni zbor na predlog ministra za pravosodje po poprejšnjem mnenju Sodnega sveta in občne seje vrhovnega sodišča. Imenovan je za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja.