c S

Predlog za lažji kazenski pregon neplačevanja delavcev

07.11.2016 15:49 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Društvo Svetovalnica za migrante ob podpori sindikatov ministrstvu za pravosodje predlaga spremembe kazenskega zakonika, s katerimi bi olajšali kazenski pregon v primerih, ko delavci ne dobijo plačanih plač ali prispevkov. Sedaj je namreč potrebno dokazovanje direktnega naklepa, tožilstvo pa veliko ovadb zavrže.

Predlagajo spremembe določb glede kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev (196. člen) in kršitve pravic iz socialnega zavarovanja (202. člen), pri katerih je sedaj obvezna sestavina kaznivega dejanja direktni naklep - da se je storilec zavedal kaznivega dejanja in ga je hotel storiti.

"V Sloveniji imamo zelo veliko primerov, ko ima tožilstvo na mizi dokumentacijo glede teh kršitev, a ovadbo zavrže, ker ni uspela dokazati direktnega naklepa," je na novinarski konferenci danes v Ljubljani dejal Goran Lukić iz Svetovalnice za migrante.

Navedel je dva primera, ko je tožilstvo primer zavrglo, ker da pravna oseba objektivno ni bila zmožna plačati obveznosti - v prvem primeru je imela pravna oseba in njena odgovorna oseba finančne težave in je bila plačilno nesposobna, odgovorna oseba je šla tudi v osebni stečaj, v drugem primeru pa da se je družba "zakalkulirala in precenila", ko je sprejela posel v Nemčiji, in tako po oceni tožilstva objektivno ni bila v stanju izplačati plač in prispevkov.

Predlagajo, da bi zakon pri teh kaznivih dejanjih namesto direktnega naklepa opredeljeval eventualni naklep - da se je storilec zavedal, da lahko zaradi njegovega dejanja nastane prepovedana posledica, a je dopustil, da ta posledica nastane.

Lukić je poudaril, da s tem ne bi šlo za splošno kriminalizacijo delodajalcev, ampak za pomoč tožilstvu pri pregonu teh kaznivih dejanj. "Gre za okrepitev kazenskega pregona s strani tožilstva, lažje dokazovanje in tudi zajem več različnih situacij," je dejal Lukić.

Ministrstvo za pravosodje jim je po njegovih besedah prisluhnilo in načrtuje predloge vključiti v spremembo kazenskega zakonika.

Na ministrstvu so za STA povedali, da so predlagane spremembe 196. in 202. člena nastale na podlagi srečanj s predstavniki Svetovalnice za migrante, sicer pa so tudi sami zaznali pomanjkljivosti pri pregonu storilcev kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost. Na ministrstvu so se srečali tudi s predstavnicami skupine državnih tožilcev, specializiranih za kazniva dejanja zoper delovno razmerje in socialno varnost, organizirano pri vrhovnem državnem tožilstvu, tako da je v končne rešitve vključen tudi del njihovih pripomb in predlogov.

Zakon je trenutno v medresorskem usklajevanju, ministrstvo pa predvideva, da bo vlada predlog novele sprejela do konca letošnjega leta.

Poziv Svetovalnice za migrante so podprli tudi v sindikatih. Kot je dejala predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI) Lidija Jerkič, so za primer, da jim ministrstvo ne bi prisluhnilo, pripravljeni pomagati z zbiranjem podpisov za vložitev teh sprememb prek zakonodajne iniciative. državljanov. "Želja je, da bi se ta praksa prenehala. Tudi dokazovanje eventualnega naklepa bo verjetno še filter pri pregonu storilcev kaznivih dejanj," je dejala Jerkičeva.