c S

Bruselj ugotavlja velik napredek Ukrajine

28.10.2016 15:50 Bruselj, 28. oktobra (STA) - Ukrajina je dosegla velik napredek na področju boja proti korupciji in utrjevanja pravne države, pa tudi upravljanja gospodarstva in energetskega sektorja ter decentralizacije, ugotavlja Evropska komisija v danes objavljenem poročilu o izvajanju podpore Ukrajini.

Ukrajinska vlada je uvedla mnoge ukrepe za stabilizacijo in deregulacijo gospodarstva ter privatizacijo številnih državnih podjetij. Energetski sektor se postopno liberalizira, tako da Naftogaz postopno prejema vse manj subvencij. Odpira se trg zemeljskega plina, prav tako se bo začel odpirati trg električne energije, je navedeno v poročilu o delu podporne skupine za Ukrajino v prvih 18 mesecih.

Po ocenah Bruslja bodo spremembe zmanjšale možnost korupcije v Ukrajini.

Evropski komisar za sosedsko politiko Johannes Hahn je povedal, da poročilo odraža zelo pomemben napredek, ki ga je dosegla Ukrajina. "S pomočjo podporne skupine je bilo sprejetih veliko ključnih korakov in novih pomembnih zakonov," je povedal Hahn in dodal, da se je podpora šele začela. Podporna skupina bo po njegovih besedah še naprej prispevala k uspešnosti Ukrajine.

Podporna skupina za Ukrajino, ki je pomagala pri uresničevanju mnogih ključnih ukrepov in pripravi nove zakonodaje, je pomagala pri pospeševanju reforme in koordinira podporo EU. Pomagala je pri uvajanju sprememb v kmetijskem in prometnem sektorju ter Ukrajino spodbujala k sodelovanju v evropskih programih za raziskave in razvoj, svoje delovanje pa bo nadaljevala tudi v prihodnje, so še sporočili iz Bruslja.

Podporna skupina je bila ustanovljena spomladi 2014, jeseni istega leta pa je začela polno delovati. V skupini je 32 strokovnjakov, ki v Bruslju in Kijevu zagotavljajo svetovanje in strokovno pomoč ter finančno podporo za institucionalne in zakonodajne reforme.