c S

Zupan in Cekuta v zadevi Patria II znova zavrnila vse očitke

24.10.2016 15:27 Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Višje sodišče je z zagovorom obtoženih nadaljevalo obravnavo v zadevi Patria II. Peter Zupan je zavrnil očitke, da je pri nakupu patrij zlorabil položaj, Jure Cekuta pa očitke, da ga je k temu napeljal. Zupanov zagovornik je predlagal, da obravnavo prekinejo, dokler nižje sodišče ne odloči o pristnosti enega od dokumentov, a ga je senat zavrnil.

Zupan in Cekuta sta bila aprila 2014 na Okrožnem sodišču v Ljubljani obsojena na zaporne kazni. Zupana je sodišče spoznalo za krivega zlorabe položaja, ker naj bi Cekuti kot zaposlen na ministrstvu za obrambo predajal zaupne dokumente o nakupu oklepnikov 8 x 8, Cekuto pa krivega napeljevanja k zlorabi položaja.

Marca lani je višje sodišče sodbo potrdilo, a je vrhovno sodišče aprila letos takšno odločitev razveljavilo. Ocenilo je, da višji sodniki niso izpeljali dokaznega postopka o enem izmed dokumentov, ki jim ga je Zupan predložil tik pred odločanjem. Gre za dokument, s katerim naj bi takratni nadrejeni Edvard Kraševec Zupanu naložil, naj po nalogu državnega sekretarja preko Cekute nadaljujte z informiranjem Patrie.

Po mnenju tožilstva dokument ni pristen, zato je zoper Zupana začelo kazenski pregon, ki je v fazi sodne preiskave.

V ponovljenem odločanju o pritožbah se je višje sodišče konec septembra odločilo, da bo opravilo obravnavo, na njej pa samo izpeljalo dokazni postopek o spornem dokumentu in morebitnih novih.

Zupanov zagovornik Janez Hočevar je na današnjem naroku predlagal, da višje sodišče prekine obravnavo, dokler nižje sodišče ne konča sodne preiskave o spornem dokumentu. Po njegovem mnenju namreč zdaj zoper Zupana tečeta dva postopka o eni in isti zadevi, kar je nedopustno, hkrati pa bi lahko odločitev višjega sodišča prejudicirala odločitev nižjega sodišča. Sodni senat je predlog zavrnil.

Že pred današnjim narokom je predsednik višjega sodišča tudi zavrnil predlog obrambe, podan na prejšnjem naroku, da v senatu ne bi smela sodelovati ena izmed članic.

Danes je sicer sodnica poročevalka Stanka Živič še enkrat predstavila dosedanjih potek sodnega postopka, opravljena pa sta bila tudi zagovora obeh obtoženih. Zupan je ponovil, da je svoje delo na ministrstvu opravljal vestno in odgovorno ter v skladu z navodili, na večino konkretnih vprašanj v zvezi s spornim dokumentom pa ni želel odgovarjati, ker da je o tem že govoril v sodni preiskavi. Dejal je le, da je treba dokument brati na način, da se "je nekdo na vladi ali ministrstvu odločil, da bo zmagovalec razpisa Patria".

Državni tožilec Andrej Ferlinc je opozoril, da Kraševec, ki je podpisan pod dokument, takrat ni opravljal funkcije, kot je navedena na listini, prav tako naj bi bil na njej napačno napisan sam naslov organa, ki ga je vodil. Kraševec je sicer lani jeseni umrl, s tem pa je Zupanu, kot je dejal danes, onemogočeno, da dokaže pristnost dokumenta.

Cekuta je v zagovoru zanikal, da je Zupana napeljal, naj mu posreduje podatke o poslu z oklepniki. Povedal je, da je z Wolfgangom Riedlom, ki naj bi mu posredoval informacije za Patrio, res imel svetovalno pogodbo in tudi prejel nekaj denarja, a da pri tem ni šlo za plačilo za podatke, ampak za splošno svetovanje o političnih in drugih razmerah v Sloveniji.

Po zagovoru obeh je sodišče današnji narok zaradi zdravstvenih težav Cekute prekinilo. Naslednji naroki bodo 7., 21. in 28. novembra, ko naj bi brali dosedanje zagovore in se seznanili s spisom iz sodne preiskave spornega dokumenta.