c S

V požaru v begunskem centru na Lezbosu uničenih več pisarn azilne službe

24.10.2016 15:16 Atene, 24. oktobra (STA) - V begunskem centru Moria na grškem otoku Lezbos je davi izbruhnil protest, med katerim so migranti požgali sedem začasnih pisarn grške azilne službe. Zaposleni so takoj zapustili pisarne, v požaru pa ni bil poškodovan nihče, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal neimenovani policijski vir.

"Migranti, večinoma iz Pakistana in Bangladeša, so v policiste metali kamenje, zažgali pa so tudi odeje, ki so jih odvrgli na kontejnerje z začasnimi pisarnami," je pojasnil vir. Gasilci so požar hitro omejili, so sporočili iz gasilske službe.

Izvršni direktor Evropskega azilnega podpornega urada (EASO) Jose Carreira, ki je na obisku v Grčiji, je dejal, da so bili štirje kontejnerji popolnoma uničeni, še trije pa so bili poškodovani.

"V preteklosti se je zgodilo že več incidentov, a ta je najbolj resen," je poudaril Carreira. "Iščemo načine, da bi zagotovili, da se to ne bo več ponovilo," je dodal po poročanju AFP.

V protestu, ki je trajal približno eno uro, je sicer sodelovalo okoli 70 migrantov, ki so protestirali zaradi slabih razmer v centru. Policija je aretirala okoli deset ljudi.

Protesti zaradi slabih razmer so v centru Moria precej pogosti. Tako je septembra med protesti izbruhnil velik požar, v katerem je zgorela več kot polovica centra. Tedaj ga je moralo okoli 1000 ljudi začasno zapustiti.

V begunskem centru Moria, ki je eden od petih centrov na otokih v Egejskem morju, sicer prebiva več kot 5000 ljudi, prostora pa je samo za 3500. Skupaj je v centrih na egejskih otokih, kjer je namestitev za 8000 ljudi, nastanjenih 15.000 migrantov. Večinoma čakajo na vrnitev v Turčijo v okviru dogovora med Ankaro in Brusljem o upravljanju migracijskih tokov. V Grčiji je sicer trenutno okoli 66.000 migrantov, ki so tam ostali ujeti po zaprtju balkanske migracijske poti.