c S

Vrhovni sodniki odločitev o kandidaturi Betettove za ustavno sodnico prestavili na november

13.10.2016 07:58 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Vrhovni sodniki so sklenili, da bodo o tem, ali naj vrhovno sodišče za kandidatko za ustavno sodnico predlaga podpredsednico sodišča Nino Betetto, odločali na občni seji v začetku novembra, so za STA navedli na vrhovnem sodišču.

Radio Slovenija je namreč danes poročal, da bodo vrhovni sodniki danes odločali o predlogu vrhovne sodnice Mateje Končina Peternel, naj vrhovno sodišče za kandidatko za ustavno sodnico predlaga Betettovo. Rok za predloge možnih kandidatur se sicer izteče 10. novembra.

Predsednik republike Borut Pahor je poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za štiri prosta mesta ustavnih sodnikov objavil 23. septembra. Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič je namreč Pahorja 30. avgusta obvestil, da 26. marca poteče mandat ustavnim sodnikom Jasni Pogačar, Mitji Deisingerju in Janu Zobcu ter da 24. aprila poteče mandat še Ernestu Petriču.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

Predlogi možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Ko bo predsednik republike sprejel odločitev o izboru kandidatov za štiri ustavne sodnike in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganih kandidatov.

Še letos ustavno sodišče sicer po izteku mandata zapuščata Mozetič in Marta Klampfer. Nasledila ju bosta Špelca Mežnar in Marko Šorli.